Mag ik U voorstellen Uw presentatrice: Marlies van Lier. Zo zou het straks wel eens vaak te horen kunnen zijn.

Ze was het al jaren gewend. Komt zelf uit de muziekscène en heeft zo haar nodige contacten binnen de Bergse muziek- en cultuur wereld. Het werd er maar eens eindelijk tijd voor. Haar eigen bedrijf FRIS is eindelijk opgestart. F.R.I.S. staat voor Flexibel, Rechtstreeks, Inspirerend en Spontaan. En het zijn ook woorden die bij Marlies passen. Deze van oorsprong uit het Gooi afkomstige dame is al heel wat jaartjes geleden in het Bergse neergestreken en heeft haar plek wel gevonden. Als je met Marlies praat dan proef je dat de woorden uit haar slogan geen loze woorden zijn. Het is echt zoals zij de wereld tegemoet treedt. Ze is vol energie, kan met de Brabantse warmte je vervoeren, maar heeft ook gelijk nog die Noord Hollandse nuchterheid om heel direct te kunnen zijn. En ook dat is wel nodig bij datgene wat haar voor ogen staat. “Ik doe al een kleine negen jaren de Jazz programmering voor Pol. Behalve dat ik me met de werving en begeleiding van de muzikanten bezig hield kwam ik er steeds meer achter dat ze het erg fijn vinden als je hen van te voren op een goede manier aankondigt. De introductie van een muzikant kan gelijk een toon zetten. Ik zocht dan ook uit waar de muzikant in uitblonk, ook de individuele leden binnen een groep, en gaf hen zo de juiste opgang om hun concert te beginnen. Je trekt gewoonweg meer belangstelling”. Het presenteren gaat Marlies ook heel natuurlijk en goed af. En dat bleef ook niet ongemerkt. Zo begon ook de organisatie van het Jazz festival aan haar te trekken om de presentatie in de grote tent op te pakken. Marlies had haar ding gevonden. Een meisje zonder schroom zoals zij staat daar met het nodige zelfbewustzijn op dat podium en weet toch mensen te boeien. “Zie me als een soort gastvrouw die verschillende onderdelen aan elkaar praat. Die de juiste introducties geeft, en de aandacht van de mensen blijft vasthouden”.  Mensen in haar omgeving zoals vriendin Mirjam, van Meltedminds creative concepts, gaven haar die extra duw die ze nodig had om zelfstandig te beginnen. “Mirjam zei, wij regelen een huisstijl en website voor je (www.frispresentaties.nl) en we gaan aan de slag”.  Marlies kan het goed waarderen toen ze zo mee getroond werd naar een ondernemingsdag en al snel de eerste zakelijke contacten legde. En ze voelt ook dat dit het moment is om haar eigen ding te gaan doen. “Ik vind het erg leuk om dingen te regelen, om mensen te begeleiden, een organisatie op te zetten, en het verwoorden of wel de presentatie gaat mij gemakkelijk af. Daarnaast wil ik iets van mezelf creëren Het borrelt al lang. Ik wil zelf aan het stuur zitten en de richting bepalen die ik op wil gaan”. Mensen die de verbindende factor zoeken tussen een aantal dingen die plaatsvinden moeten beslist eens met Marlies gaan praten.

"Als persoon wil ik me graag verder ontwikkelen, me als individu ontplooien. En waarom dan niet de stap naar zelfstandigheid? Het is niet iets dat ik er wel bij doe of zo. Nee hier ga ik echt voor en ik wil mezelf als echte professional weg zetten. Het is eigenlijk of ik nu eindelijk mijn eigen droom vorm geef”. 

Eigenlijk was de aankondiging van haar vader de aanleiding om meer te doen met presentaties. Bart van Lier is een professionele muzikant die de trombone bespeelt. Hij heeft al op tal van plaatsen over de gehele wereld gespeeld. Muziek was dan ook een vanzelfsprekend ingredient in het leven van Marlies. En nog steeds zelfs. Ze heeft in diverse bandjes gezongen. “En onderhuids spelen er al weer heel wat ideeën om iets nieuws te beginnen”. Marlies heeft ook een hele brede smaak die varieert van Pop tot klassiek en natuurlijk haar passie Jazz. Als je haar ziet buiten de presentaties bij Pol’s place dan zie je een liefhebber. Ze staat vaak mee te swingen, kan niet stil staan en je ziet haar gewoonweg genieten. Dat is een deel van de passie die ze meedraagt in haar manier van presenteren. Ze legt haar hart er in gaat er helemaal voor. “Muziek is emotie, sja ik weet dat het als een  cliché klinkt maar het is nu eenmaal zo. Vroeger zong ik al alle liedjes driftig mee, ik verstond er niks van,en bij Al Jarreau zong ik gewoonweg fonetisch wat ik hoorde. Maar ik voelde wel de passie”. Op de vraag hoe ze haar toekomst nu ziet aarzelt Marlies even. Dan kijkt ze me met die heldere ogen aan en lacht ze: “Ik weet niet wat ik wil bereiken. Ik ben pas 35 en heb dus nog mijn hele leven voor me. Ik pak dingen op als ik het gevoel heb dat ik daar aan toe ben. Zo brengen mensen heel wat ideeën in je los. Ik ben niet gewend om in hokjes te denken. Haha, mijn sterrebeeld zegt me dat ik gewoonweg niet teveel moet nadenken, daar word ik alleen maar nerveus van”. Het is inmiddels wel duidelijk dat cultuur en muziek haar absolute passie hebben, maar de talenten van Marlies liggen veel breder. Daar kan menigeen van profiteren.
Foto is gemaakt door Meltedminds creative concepts