Ter gelegenheid van de duotentoonstelling Kennedy op Vrederust (16 april t/m 25 september 2011) in Het Markiezenhof en GGZ Westelijk Noord-Brabant, is er een nieuwe wandelroute samengesteld over het prachtige landgoed Vrederust.

Deze wandelroute leidt aan de hand van foto's van schilderijen langs een aantal bijzondere plekken in de omgeving van Vrederust waar de Dordtse kunstenaar Reinier Kennedy (1881 - 1960) werkte of regelmatig kwam.

Reinier Kennedy is op landgoed Vrederust gekomen toen het nog geen twintig jaar bestond. Het was een Zeeuws Christelijke instelling op Brabantse grond. In Zeeland kon men destijds niet de juiste locatie vinden die nodig was voor een soortgelijke inrichting.

Sinds tientallen jaren is er veel veranderd in de omgeving. De meeste paviljoens zijn afgebroken omdat ze niet meer voldeden aan de huidige eisen en verbouwen niet meer mogelijk was. Op het landgoed waren twaalf paviljoens, de oneven nummers stonden aan de linkerkant van de oude Hoofdlaan en waren voor de mannelijke patiënten, de even nummers stonden rechts en waren voor de vrouwelijke patiënten.

Veel van wat toen is gebouwd is vervangen door gebouwen die voldoen aan de huidige eisen van een psychiatrisch ziekenhuis. Ook wegen en paden zijn veranderd, de oude Hoofdlaan tussen de karakteristieke acacia’s is er niet meer. Veel plaatsen waar Kennedy heeft getekend en geschilderd, zowel op Vrederust als daarbuiten, zijn nog terug te vinden.

Al lopende kan worden bezien wat er in de tussenliggende tijd is veranderd. Een aantal interessante plekken op het landgoed die door de kunstenaar werden vastgelegd op doek zijn opgenomen in de wandelroute, zoals het voormalige Zwijndrecht of Hoenderloo waar de varkens en de kippen liepen. Vrederust voorzag het grootste gedeelte in eigen voedselvoorziening voor het personeel en haar patiënten.
Eveneens loopt de wandelroute langs het Hoofdgebouw, in Amsterdamse school-stijl gebouwd, door Kennedy tijdens de Tweede Wereldoorlog regelmatig geschilderd. Kennedy stierf in 1960, op 79 jarige leeftijd. Hij ligt begraven op het landgoed, de route loopt langs zijn grafsteen.

Omdat de omgeving van Vrederust ondertussen flink is veranderd, heeft het werk van Kennedy een belangrijke documentaire en emotionele waarde gekregen: zo mooi was het ooit, en zal het niet meer zijn.
De schildersdoekjes, de vele tekeningen en verhalen die Kennedy schreef in zijn dagboeken brengen het verloren landschap terug in beeld.

De wandelroute is samengesteld uit losse ansichtkaarten die bij elkaar gebundeld zijn. De route is te koop voor

€ 5,- bij Het Markiezenhof, GGZWNB Vrederust en VVV Brabantse Wal.