De Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren gaat dit jaar naar de heren Ad Kil en Ronald Koster, beide architecten, die samen het bureau RO & AD architecten vormen.

De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs aan hen toe te kennen. De prijs, bestaande uit een replica van de in 1981 door Sakko

 – bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf – geschonken zeeridderwindvaan op de toren van het Markiezenhof, een oorkonde en een geldbedrag, zal worden uitgereikt op zaterdag 5 november aanstaande in de Hofzaal van het Markiezenhof.

Deze plechtigheid begint om 12.00 uur en staat open voor belangstellenden.

Ad Kil, geboren in Woensdrecht in 1965, studeerde in Delft werktuigbouwkunde en vervolgens architectuur waarin hij in 1991 afstudeerde.

Ronald Koster, geboren in Hilversum in 1963, studeerde beeldende kunst, interieurarchitectuur en architectuur. Hij voltooide zijn opleiding in 1995.  

Na verschillende omzwervingen en activiteiten zijn Ro en Ad in 2004 hun architectenbureau begonnen onder de naam RO&AD architecten. Dit bureau is gevestigd in Bergen op Zoom. Het bureau richt zich op duurzame architectuur voor zowel binnen- als buitenshuis. 

Werk van hen is op tal van plaatsen te vinden en heeft aandacht getrokken vanwege de creatieve ideeën die er vaak aan ten grondslag liggen. Bekend in onze omgeving is de loopgraafbrug op Fort de Roovere.

 

In de jury van de Sakkoprijs hebben, naast voorzitter Willem Vermeulen, zitting Marian Mennes, Hans Jorg van Broekhoven, Aerlant Cloin en Frans van Dongen.