Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Jolande Zuydgeest:

Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Mijn naam is Jolanda Zuydgeest. Ik ben 57 jaar en al 35 jaar samen met Alex. We hebben 3 fijne dochters en in de komende lente wordt ons eerste kleinkind verwacht. Als 10 jarig meisje was ik al druk met het schrijven van kinderverhalen. Helaas wees de uitgever mijn eerste ‘manuscript’ af. Jaren later ging het schrijven weer kriebelen. Voor de lokale wijkkrant schreef ik kinderverhaaltjes en columns. Ik volgde diverse schrijfcursussen om me te blijven ontwikkelen. In 2014 eindigde ik hoog in een schrijfwedstrijd. Daardoor kwam ik in contact met uitgever Godijnpublishing. Inmiddels zijn er 3 boeken van mijn hand uitgebracht.

 

Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?

Door mijn omgeving word ik geïnspireerd en daar schrijf ik graag over. Na twee boeken voor volwassenen, resp. ‘Angst regeert De Vulpen’ en ‘een gouden gezin’ is vorig jaar mijn eerste kinderboek ‘Jolien en Jef, de vergeetachtige oma’ uitgebracht. 

 

Vraag 3: Kun je wat vertellen over je ‘schrijfsels’?

Na de schrijfwedstrijd verscheen mijn debuutroman ‘Angst regeert De Vulpen’ een soft-thriller over de perikelen in het onderwijs als er een nieuwe directeur op een basisschool wordt aangenomen. Ook hier heb ik mijn ervaring en kennis uit het onderwijs gebruikt.

Een jaar later verscheen mijn tweede boek, een autobiografie, ‘een gouden gezin, hoe mantelzorg kapot maakt wat je lief is’ . Een aangrijpend boek met een actueel thema nl. de mantelzorg. De laatste 2 jaar van mijn moeders leven waren zwaar. Door de zorg van haar ontstond er een breuk in de familie. 

In mei 2019 kwam een kinderdroom uit, mijn eerste kinderboek, een ondeugend verhaal met een zorgzaam kantje werd gelanceerd. ‘Jolien en Jef, de vergeetachtige oma’. 

 

Vraag 4:Tot welke genres kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

Diverse genres heb ik beschreven, een soft thriller, een autobiografie en een kinderverhaal. En inmiddels kan ik wel vaststellen dat een kinderverhaal schrijven mijn voorkeur heeft. 

 

Vraag 5: Heb je een boodschap (pen) voor je publiek?

In ‘een gouden gezin’ beschrijf ik de hoe het mantelzorgen voor mijn moeder een enorme impact heeft op ons gezin. Door onvermogen, gebrek aan goede begeleiding en communicatie is er veel misgegaan en een onherstelbare breuk in de familie ontstaan. Dit verhaal maakt veel los. Regelmatig word ik uitgenodigd om mijn verhaal te delen. Dit doe ik graag, omdat er nog veel te verbeteren is op het gebied van mantelzorg.

‘Jolien en Jef, de vergeetachtige oma’ maakt dementie voor kinderen bespreekbaar. Een luchtige, grappig verhaal met een zorgzaam kantje.

 

Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

Ik ben vooral trots op het feit dat mijn droom als 10 jarig meisje, inmiddels 47 jaar later, is uitgekomen. De aanhouder wint. Ik ben trots op alle drie mijn boeken. Ieder boek is even speciaal. Toch wil ik verder met het schrijven van leuke kinderverhalen.

 

Vraag 7: Heb je wensen/ dromen?  

Het is altijd goed om te blijven dromen. Maar nu de boeken zijn uitgebracht, hoop ik vooral dat het een keer gaat lukken om een ‘bestseller’ te schrijven… wat zou ik graag minder voor de klas staan en iets meer thuis kunnen werken aan een boek.

 

Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen? 

Angst regeert De Vulpen 

Een gouden gezin, hoe mantelzorg kapot maakt wat je lief is

Jolien en Jef, de vergeetachtige oma.

De boeken zijn uitgebracht bij www.godijnpublishing.nl daar zijn alle drie de boeken te bestellen. Ook bij de boekhandel zijn de boeken verkrijgbaar.  Wil je een gesigneerd exemplaar/exemplaren, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden/evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

Vooralsnog staan er geen presentaties op de planning, maar mocht er interesse zijn, dan kom ik graag langs, bv voor een presentatie over mijn ervaring met mantelzorgen. Stuur me een mail om te informeren wat er mogelijk is. Ook vertel ik graag aan kinderen hoe mijn schrijf carrière is begonnen. Mail gerust met vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.