Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Anya van der Gracht:

 

• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Ik schrijf onder de naam Anya van der Gracht, ben geboren in het centrum van Nederland en heb in bijna alle provincies van dat land gewoond. Daarna ben ik ingezetene van Duitsland en Spanje geweest om uiteindelijk in België terecht te komen. Ik schrijf mijn verhalen en doe redactiewerk voor andermans verhalen.

Zowel in mijn privé als in mijn werkzame leven heb ik hectische tijden beleefd en momenten die de mooiste herinneringen hebben gemaakt.

Ik ben een chaoot die alles op orde heeft, weet wat ze wil en dat ook zal bereiken. 

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?

Ik ben een verhalen verteller, ik praat graag en vaak ook veel. Toch luister ik goed naar wat de mensen te zeggen hebben. Wildvreemden vertellen hun diepste geheimen zonder te begrijpen waarom ze dat bij mij neerleggen. Naast het feit dat ik ze een luisterend oor kan bieden en geregeld ook een schouder om op uit te huilen, geeft het mij inspiratie. Een voorbeeld van dergelijke inspiratie is het sprookje Paddie de Paddenstoel. De kleine Paddie beleeft de emoties uit de verhalen die mij verteld werden.

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”

Mijn verhalen zijn uit het leven zoals het op mijn pad kwam. Ik had het “geluk” in handen te vallen van een narcist/psychopaat. Waarom ‘geluk’? Zonder die man in mijn leven had ik niet zulke mooie verhalen kunnen schrijven.

Mijn eerste boek ‘Achter Tralies Beland’ – het wordt opnieuw uitgebracht bij Ambilicious, vertelt het verhaal vanaf mijn jeugd; de manier waarop geprobeerd werd mij in het gareel te krijgen, tot het moment dat ik uit een relatie vol met huiselijk geweld gevlucht ben.

Mijn tweede boek  ‘Toen Was Je Weg’, vertelt de gevolgen van die gewelddadige relatie. Ik probeer een nieuw leven op te bouwen samen met een nieuwe liefde. Dit wordt echter bemoeilijkt door het stalkende gedrag van mijn ex-man, waarbij mijn zoon ernstig gevaar loopt.

In mijn derde boek ‘3 Oktober – “Ik zal je krijgen” – laat ik mijn ex-man, en vader van mijn zoon, aan het woord. Het verhaal vertelt zijn visie op de gebeurtenissen van weleer. Langzaam word je meegetrokken in zijn zieke geest en lees je hoe hij steeds verder afdwaalt van een ‘normaal’ denkpatroon.

Mijn vierde boek ‘Vlucht Naar Geluk’ zal begin 2021 het licht zien. Het is het laatste deel van de vierdelige reeks en vertelt mijn leven tot op heden.

Tussendoor schreef ik een klein sprookje. Leuk om voor te lezen en leuk voor de jongste lezers. Paddie de Paddenstoel is voorzien van illustraties van eigen hand. Er is vraag naar een vervolgverhaaltje … wie weet.

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

Non-Fictie, thriller/psychologische thriller, sprookje

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?

Kijk niet weg van huiselijk geweld, en zeker niet van psychisch geweld. Schakel instanties in en probeer het slachtoffer op te vangen zo goed en kwaad als het kan.

Belangrijker vind ik het om te zeggen dat we moeten genieten van het moment, van wat we hebben en van onze herinneringen. In elke moeilijke situatie zit iets positiefs. Het komt goed.

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

Dat ik van de verderfelijke tijd uit mijn leven uiteindelijk iets moois gemaakt heb: mijn boeken.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?

Mijn wens, en tevens mijn droom, is de bekendheid van mijn verhalen. Dit om steun te bieden, maar ook om ogen te openen van hulpverlenende instanties. Daarnaast wens ik gelukkig te zijn met de mensen om mij heen en de dingen die ik heb; veel schrijven en redigeren hoort daar ook bij.

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?

Achter Tralies Beland – binnenkort verkrijgbaar bij Ambilicious

Toen Was Je Weg –te koop bij Ambilicious en in de boekhandel

3 Oktober “Ik zal je krijgen”- te koop bij Ambilicious en in de boekhandel

Paddie de Paddenstoel - te koop bij Ambilicious

Vlucht Naar Geluk – verwacht 2021 (op voorwaarde dat er niet teveel verandert in mijn huidige leven), uitgever Ambilicious

White Angel – verwacht in 2021, uitgever Ambilicious

Paddie de Paddenstoel deel 2, 3, …

Brutus, belevenissen van een kraanmachinist – bundel korte verhalen

 

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

Dit voorjaar start ik met workshops in België ‘Van Nachtmerrie Naar Droom’ – autobiografisch schrijven op een speciale manier in een back to basic omgeving.

Afgelopen 7 maart was ik te vinden op het Non-Fictie Festival in Tilburg.

25 april 2020 – boekenmarkt centrum Antwerpen

In oktober 2020 signeersessie Standaard boekhandel – Hoogstraten

Naar alle waarschijnlijkheid zullen er her en der wat signeersessies komen.