In het weekend van 17-18-19 september vind er aan de binnenschelde de allereerste editie van de Bergse Karper-cup plaats.

Het gaat om een viswedstrijd met 44 deelnemers uit binnen en buitenland. Natuurlijk is er toestemming van de gemeente en de B.H.K. (Bergse Hengelsport Kombinatie), alle omwonenden zijn geinformeerd en alle bootbezitters is gevraagd of zij dit weekend niet achterop de binnenschelde willen varen.

De organisatie is erg dankbaar voor de medewerking van de verenigingen aan de binnenschelde, Kanovereniging Zeewitoe en Zeilvereniging Aan Lager Wal werken belangeloos mee. 

Er word gevist van vrijdag 20:00 tot zondag 13:00, ontbijt word verzorgd door Delifrance Bergen Op Zoom, avond eten op vrijdag door een frietkar en zaterdag door La Playa aan de boulevard. Er staat een hele club vrijwilligers klaar om te helpen als controleur en ook hebben er een paar mensen beestenwerk gedaan om alle stekken gereed te maken terwijl dit eigenlijk gedaan had kunnen worden door de onderhoudsploeg van de BHK. 

 

De wedstrijd - De Binnenschelde te Bergen Op Zoom

Hallo deelnemers,

Zoals beloofd is in het reglement en de algemene voorwaarden krijgen jullie na bevestiging informatie en een dieptekaart van de Binnenschelde. Deze belofte lossen we hierbij in maar eerst willen we jullie graag uitleggen hoe deze wedstrijd tot stand gekomen is.

Het is namelijk de allereerste keer dat er een karper viswedstrijd in Bergen Op Zoom plaats zal gaan vinden. Koen Burgel en Jean-Paul Rens beide horecaondernemers, vrienden en gematigd fanatieke vissers. De een op alles wat bijt (en dat is bij Koen meestal niet heel erg veel) de ander (Jean-Paul) al heel erg lang op veel te weinig karper maar gewoon stug volhouden is het devies.

Als horecaondernemers in Corona tijd aangemeld als vrijwilligers bij de plaatselijke sportvisclub en zodoende zijn we beide ook controleur in en rond Bergen Op Zoom. Samen met 2 andere vrijwilligers te weten Johan Sebrechts en Erik Bijvelds hebben wij in corona tijd een hoop geklaagd (bij bestuur en hengelsporthuis Jurgers dat bekend staat als zoete inval) dat er nooit iets gedaan werd voor de karper vissers in Bergen Op Zoom. En ja als je dan een grote mond hebt en je wordt uitgedaagd zo van “dan regelen jullie toch wat zelf” Dat wat moet een heel groot iets worden en wij zijn ervan overtuigd dat het dat ook wordt al geven wij meteen toe dat er heus fouten gemaakt zijn of gaan worden omdat het de eerste keer is. Ons plaatselijke bestuur van de B.H.K. (Bergse Hengelsport Kombinatie) zal dit niet snel vergeten denken wij en gelukkig is van de scepsis die ze in het begin hadden geen enkele sprake meer.

Ook onze vereniging De Streyenvissers steunt ons ondertussen volledig en tel bij hun bijdrages, de sponsoring en het inschrijfgeld op en dan hebben we een mooi budget voor een leuk weekend waarin we elke deelnemer een leuke goodie-bag kunnen geven, er word gezorgd voor eten, van een frietje met snack bij aankomst op vrijdag tot een paar lekkere stokjes saté bij de afsluiting op zondag. Men kan naar het toilet en hoeft hiervoor niet de bosjes op te zoeken, er staan vuilnisbakken langs het parcours. Er kan evt. gebruik gemaakt worden van een douche, de controleurs komen op een e-bike (dus erg stil) naar je toe om de vissen te wegen en dan is er natuurlijk  nog de fantastische prijzentafels met een reischeque, hengels, carry-alls, landingsnetten en natuurlijk eeuwige roem als allereerste winnaar van de Bergse Karper-Cup

Wij willen onze sponsoren dan ook hartelijk danken voor hun bijdrage want ook al klinkt het cliché zonder hen hadden we dit nooit op poten kunnen zetten. We hopen dat iedereen een vis kan vangen en dat niemand met een blank of een kater naar huis gaat. We gaan er van uit dat jullie er allemaal net zo in staan als ons en dat is een weekend lekker vissen op een mooi water en wat dan de uitkomst van de wedstrijd is ja ach…. Dat de beste moge winnen en dat wij veel plezier hebben en genoten hebben van de gezonde strijd.

Succes, veel plezier en geniet ze,

Organisatie 1e Bergse Karper-cup Koen Burgel, Jean-Paul Rens, Erik Bijvelds en Johan Sebrechts

Tot zover de inleiding, voorwoord en bedankjes, nu ter zake: De Binnenschelde is een recreatieplas in Bergen op Zoom van 180 hectare groot waar de mogelijkheid bestaat om te zwemmen, kanoën, zeilen, windsurfen, paddleboarden en natuurlijk een erg mooi viswater. Het voortbewegen met gemotoriseerde vaartuigen is hier verboden (enkel elektromotoren zijn toegestaan). De plas ontleent zijn naam aan de Oosterschelde, die vroeger tot aan Bergen op Zoom reikte maar nu door de aanleg van eerst de Markiezaatskade en vervolgens de Oesterdam een eind verder westelijk zijn oostkust vindt. Het is dus vroeger zout water geweest en doordat de oesterdam is aangelegd geleidelijk aan van brak naar volledig zoet water gegaan. De bodem is echter nog “erg” zilt en dat betekend dat er al jaren sprake is van een minder goede waterkwaliteit, blauwalg en dat soort zaken komen nog steeds erg veel. Dit jaar is de binnenschelde zelfs afgekeurd als openbaar zwemwater. Volgens ons is uitdiepen een oplossing maar de gemeente is op het moment erg beperkt qua financiële slagkracht. Dus dit zal misschien ooit nog gaan gebeuren maar wellicht ook helemaal niet.

Er is in 2020 een grootschalig visstand onderzoek gedaan in opdracht van de gemeente en een beroepsvisser heeft een rapport opgemaakt waarin stond dat er geen karper in de binnenschelde zwemt. Nu kunnen wij jullie verzekeren dat dit wel het geval is en veel ook. Zo veel dat er enkele vissers bezwaar maakten dat een water in de buurt in afgevist zou worden en de karpers die hier uitkwamen er op de binnenschelde bij zouden komen. Het zou hen nog meer slapeloze nachten opleveren.

Zoals we aangaven is de waterkwaliteit niet super, het is echter prima viswater maar een drone is volgens een vrij nutteloos hulpmiddel omdat het water niet erg helder is en de vis weinig aan de oppervlakte gezien wordt. (Als er echter iemand een drone heeft wij willen wel graag een film maken dit weekend) We weten dus wel dat er karper zit en ook weten we dat er een mooi aantal 10 kilo plussers zwemmen en ook een paar 15 kilo plusvissen? En volgens de overlevering zwemmen er misschien nog wel enkele vissen van rond de 20 kilo  rond. Voor zover wij weten is dit jaar de zwaarste vis er een van 16,2 kilo. Wat in de wedstrijd goed zou zijn voor 187 punten een mooie opschieter dus.

Voor zover wij weten bestaat het bestand voornamelijk uit schubkarpers. Een enkele goudkarper en koi werden ook wel eens gevangen alsmede een enkele spiegel waaronder de Markies (jarenlang de topvis op de binnenschelde) een zeer oude spiegelkarper die begin dit jaar gevangen werd op net 10 kilo waar ze ooit ruim 15 woog, maar de eerste vangstregistratie stamt uit de jaren 90 van de vorige eeuw. Een vis dus die al ouder is als sommige deelnemers.

Voor wat betreft de dieptes zullen jullie niet heel veel spannends moeten verwachten. Het water is over het algemeen 1 tot 2 meter diep met een nog oude vaargeul van 4 meter als diepste punt in het midden van het water.

Dit kun je zien in de dieptekaart, hoe lichter (naar geel) de kleur hoe dieper het water is. Hoe donkerder oranje hoe ondieper.

Dit is een oudere versie en hier zie je dezelfde geul.

 

We verzekeren jullie echter dat op elke stek vis te vangen is, misschien heb je twijfels bij de geringe diepte zoals dit bijvoorbeeld op stek 13 het geval is maar hier maken de mooie rietstukken het weer interessant. Misschien denk je op stek 1 vloekend en scheldend aan de zeilclub in de middaguren maar dit kan s’avonds juist een echte hotspot zijn als de bootjes weer aan de kant zijn. Zo is het overigens ook het vermelden waard dat de binnenschelde een redelijk drukke recreatieplas is. Er is gevraagd aan de aanwonden en booteigenaren de achterkant dit weekend te mijden maar het is natuurlijk niet zo dat we heel het water afgehuurd hebben en dus over het alleenrecht beschikken. Ga dus niet als een malle tekeer als er een boot of surfplank over je stek komt. De vissen zijn hier wel wat gewend qua watersporters en dergelijke.

Op onderstaande zie je de viszone zoals deze gemarkeerd is, de sterren geven de stekken aan waar tussen steeds ca 150 meter afstand is.

Links boven (meteen aan het terrein van Aan lager wal) waar iedereen ontvangen wordt vind je stek 1, vervolgens loopt stek 2 t/m 8 aan diezelfde oever door. Aan de noordlandseweg vind je stek 9 t/m 12 welke onze “autostekken” zijn. Hier kun je misschien niet meteen aan je hengels je tent opzetten door de schuine kant, maar je kan hier je auto bij je stek houden en dus heb je geen sjouw werk. Vervolgens heb je bij Kano club zeewitoe de post van de controleurs. Vandaar uitgaan stek 13 t/m 22 aan het lange pad de Plaatkade