Voort gedreven door Papa's Power.  

 

Vastenavend is iets dat elke kleine krab met de paplepel ingegoten krijgt. Is het niet de vader en / of moeder die vergiftigd zijn met het Vastenavendvirus, dan is het wel een opa of vrienden. Zo liep ik een aantal kleine bengels tegen het lijf die het virus al tot in hun tenen hebben. Die zijn er zowat een heel jaar mee bezig. Hun ultieme droom is een mooi gerijke klaarstomen voor de optocht waar iedereen van kan genieten. Ik mag U voorstellen aan .... De Bergse Bengels.

 “Loop eens een keer de Stadschuur binnen”, zei Lia Schouteren in een mail. “Wij zijn te vinden op nummer drie en zijn elke zaterdagmiddag aan het bouwen. Maar ook op dinsdagavond is de club van 22 kinderen en 4 begeleiders aanwezig om ons bouwsel voor elkaar te krijgen”. Nu ben ik als het gaat om zaddoeken en gerdijnen zo om te halen, dus meldde ik mij om half twee in hun bouwkot. Het was druk, allerlei gedeeltes van het bouwsel stonden overal in de ruimte opgesteld en een wervelwind aan kinderen was druk bezig met plakken, verven, nameten, passen en wat je allemaal nog meer doet bij het bouwen van een prijswinnende deelname aan de grote optocht van Bergen op Zoom. En deze club heeft in hun eigen categorie al vijf keer achter elkaar de eerste prijs weggesleept. De jongste bouwer is 7 jaar slechts, en de oudste is al 15. Hij zit dan ook al 9 jaar bij de club. BC de Bergse Bengels bestaat dit jaar 11 jaar, en ze verwachten dit jaar dan ook òòg bezoek. “Wie of wat dat is mogen de mensen raden”, lacht de voorzitter  Joris van Rijswijk (15 jaar). Dus mensen als je het weet email deze krant of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. jong als ze zijn, maar ze weten waar ze mee bezig zijn. ‘Het gaat voornamelijk om de leut’ is wat ik opteken uit menig mond. Natuurlijk willen ze iets moois creëren waarvan elke toeschouwer ‘wow’ zegt, maar ze vergeten de belangrijkste waarden daarbij niet. Het is één grote vriendenclub. De meesten kennen elkaar ook van buiten de club.

Het gesprek dat ik heb met de bouwclub is haast louter met de Bengels zelf. De begeleiders doen waar ze goed in zijn, begeleiden dus. Joris van Rijswijk is nu 15 jaar en zit al 9 jaar bij de club. Hij is de voorzitter. “Elk jaar wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Dat doen we zelf door een naam op papier te schrijven. Dit jaar had ik de meeste stemmen”. Hoe hij bij de club kwam is wel een leuk verhaal. “Mijn vader liep thuis te klussen en daar wilde ik wel bij zijn. Maar blijkbaar liep ik teveel in de weg, want hij riep dat ik maar een bouwklusje voor mezelf moest zoeken”. Dat werd dus BC de Bergse Bengels. Bram Fortuijn is ook al een keer voorzitter geweest. Deze 12-jarig doet ook al weer voor het vierde jaar mee. Van alle kanten wordt geroepen dat hij een echte plak specialist is. Loes Baden is de Benjamin van de club met nog 2 anderen. Deze 9-jarige verft het liefste. Het is haar eerste jaar na vijf jaar op de wachtlijst gestaan te hebben. Haar moeder had haar ingeschreven. “Ik was haast al vergeten dat ik ingeschreven stond, en toen mocht ik ineens mee gaan werken”. Loes straalt als ze aan het werk is, ze heeft alleen oog voor haar taken en lijkt de wereld wel te vergeten. En dan hebben we daar Maaike van Tilborg, een 11-jarige die ook haar eerste jaar bij deze vrolijke club meemaakt. Haar opa had ook altijd bij een bouwclub gezeten, en toen deze stierf was dat voor haar een reden om ook in het gilde van Vastenavendbouwers te treden. Trouwens, om even over ouders te praten. De Papa’s van deze club kinderen zorgen voor de voortbeweging van de wagen; echte Papa’s Power dus! Deze bijzondere creatie, totaal van papier maché gemaakt, is echter zo dat je hen niet ziet.  “Op misschien de voetjes na”, lacht Joris.