Als Harley rijder ben je bijna een melaatse - En zeker in groepsverband wordt je al snel nagewezen.

Nog even op de valreep sloeg Koning Winter hard toe. Temperaturen van bijna -20 op Woensdrecht, en gevoelstemperaturen van ver daar onder zorgde weer voor oude taferelen. Je bleef liever binnen bij de platte buis. Nu, net na de Vastenavend, steekt de lente weer de kop op. En net als de krokussen zich weer tonen, kun je er gif op innemen dat de eerste die hards de motor weer voor de dag halen.

Voor de liefhebbers is er niets heerlijkers dan de wind in je haren te voelen, de zon in het gezicht, en de kilometers onder je tweewieler te zien verdwijnen, de blik op de horizon gericht. En inderdaad, ook ik ben al sinds lang een liefhebber van deze vervoersmiddelen. Het gevoel van vrijheid is niet te vergelijken met het berijden van een auto, alhoewel ik ook graag een ritje met mijn koekblik mag maken. Maar als ik het geluid van een echte Harley Davidson hoor dan gaan mijn nekharen overeind en voel ik dat lage gebulder gewoon in mijn buik. Harley Davidson heeft voor mij nog steeds een magische klank. Dat is niet bepaald zo bij de overheid als je de laatste tijd de kranten eens bijhoudt. Een feest in Dinteloord van een Harley club was het gesprek van de dag. In Bergen op Zoom krijgt de lokale club te horen dat de huur van hun terrein opgezegd wordt, en blijkt het erg lastig een nieuwe locatie te vinden. Evenzo konden we onlangs in een krant vernemen als het gaat over de Harley Club in Putte. Alleen al het informeren naar een bepaald terrein leidde tot de nodige beeldspraak in de gemeenteraad. Harley Davidson blijft een magisch merk, maar de berijder is haast verworden tot een melaatse. Ben je lid van een HD Club, dan ben je al helemaal verdacht. Natuurlijk blijven namen als Satudarah, Hells Angels en andere exotische namen verbonden met een crimineel verleden. Het zijn geen lieverdjes, en een aantal zijn ook al nadrukkelijk met justitie in aanraking gekomen. Moet je daarom elke Harley rijder, of gewoonweg elke motorrijder afrekenen? De Harley dag in Breda, in Putte, of kijk eens naar de lokale club in Bergen op Zoom, leverden altijd buitengewoon gezellige evenementen op. Een mooi feest waar je van een lekker pilsje kon genieten, leuke bands kon aanhoren, en gewoon eens op je gemak langs al die tweewielers kon struinen en kon genieten van de creativiteit van de individuele motorrijder. De criminele elementen mag je, moet je zelfs, beslist wel aanpakken. Maar het moet geen communistenjacht worden (McCarthysim) zoals ze in de States na de 2e Wereld Oorlog kenden. Teveel onderbuik gevoel en te weinig verstand van zaken, ook in menig kroegengesprek, zo schieten we ons doel voorbij en doen we de standaard motorrijder onrecht aan.

Motorrijders verenigen zich graag in een eigen club.

Nederland kent behoorlijk wat motorrijders. Veel er van zijn echte bikkels die zich ook in het normale woon werk verkeer begeven. Anderen zien het meer als een uitlaatklep om eens lekker de dagelijkse beslommeringen achter je te laten. En wat kan meer ontspannend werken dan een lekker ritje op je bike, liefst met het zonnetje op je bol? Een typische eigenschap van motorrijders is het onderlinge sociale karakter. Stop je op een doorsnee parkeerplaats voor een tankbeurt, of gewoon even de beentjes te strekken, en er staan andere motorrijders, dan kun je de klok er op gelijk zetten dat de mannen en vrouwen een praatje aangaan. Even dat onderlinge gevoel van betrokkenheid. “Wat denk je van het weer”,  of “waar kom je vandaan, waar ga je naar toe” zijn de standaard onderwerpen. Om vervolgens natuurlijk even naar elkaars ‘fietsen’ te kijken en daar een praatje over te houden. Effe een bakje koffie, sigaretje en dan weer op pad. Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren als automobilisten elkaar 'ontmoeten' bij een tankstation. Die drang om samen dat gevoel van vrijheid en het motor beleven te delen heeft er toe geleid dat er heel wat motorclubs in Nederland te vinden zijn. Op basis van merk, locatie, idool in de vorm van een motorracer, of gewoonweg een club van vrienden. Je vindt ze in elk dorp of stad wel, de één wat groter en bekender dan de ander, maar allen met hetzelfde doel: samen genieten van de tweewieler. Even googlen levert al snel wat namen op: HDC Lelystad, Honda CBR Club, Flying Aardvarks, of Motor Toer Club Spoorloos Raamsdonk. Samen organiseren ze heel wat toertochten, en heel wat clubdagen. En het grootste gedeelte van al die evenementen blijft het gezellig en zonder problemen. Oppassen voor uitwassen ja natuurlijk, heksenjacht op de Harley clubs nee. Laten we wel even reëel blijven. Onder deze jongens zitten ook gewoon vaders (ja, moeders ook), zakenmensen, leraren en andere hardwerkende mensen. Dus overheid, voor je je laat leiden door landelijke beeldspraak; niet elke motorrijder is een moderne outlaw, en niet elke motorclub berijdt het criminele pad!

Om nog even te genieten van de mooie aspecten van het motorrijden, hieronder een impressie vanuit Rosmalen in 2010. Elk jaar november wordt in het voormalige Autotron te Rosmalen een custom bike show gehouden. Een geweldig event waar je de mooiste motorfietsen ziet.