15 april aanstaande is het weer zo ver, dan kunnen we onze sportschoenen weer aantrekken. 

De laatste jaren waren de weergoden de organisatie gunstig gezind. Het was veelal heerlijk weer om deel te nemen aan dit evenement. Maar ook zorgde het lekkere weer voor de nodige omstanders die konden genieten van menig sportief duel.

En niet de minste duels waren de persoonlijke gevechten die met name de recreanten met zichzelf uitvochten. Het programma omvat naast een officiële wedstrijdloop over 10 kilometer, een recreatieloop over 5 en 10 kilometer, een Ladies Run over 5 kilometer, de FitPlus Businessrun en de TMS Jeugd- en Familielopen over 1 en 2 kilometer. Nieuw aan deze editie is dat de wedstrijdloop 10 kilometer van de Bergse Monumentenloop met ingang van dit jaar deel uit maakt van het Running Center Loopcircuit WestBrabant. Dit is een regelmatigheids- klassement over 11 wegwedstrijden in de regio. Zondag 15 april is het dan al weer voor de 16e keer dat dit loop evenement georganiseerd wordt. De organisatie is bijzonder blij met hoofdsponsor Sabic die weer een grote bijdrage geleverd heeft aan dit evenement. Traditiegetrouw zal er op deze dag ook heel wat te doen zijn in de binnenstad. Het belooft dan ook weer een drukke gezellige dag te worden waar iedereen zich kan amuseren. Voor de deelnemers is het altijd weer bijzonder om door een historische entourage te lopen zoals Bergen op Zoom die biedt. Het geeft net wat meer kleur als je onderweg bent. De wekker dien je trouwens al vroeg te zetten. De jongste deelnemers worden namelijk al om stipt 12:00 uur afgeschoten voor hun kilometerloop. Start en finish zijn als vanouds op de Grote Markt te vinden.

De Bergse Monumentenloop is uitgegroeid tot een erg geliefd evenement. Niet alleen de wedstrijd op zich is belangrijk, maar voor velen is het deelnemen juist het belangrijkste. Je ziet dan ook vaak jong en oud zij aan zij strijden tegen de klok. Hele gezinnen gaan zo samen op stap. Dat samen sportief bezig zijn maakt het zo bijzonder.

Tijdens de Monumentenloop wordt nog een wedstrijd gehouden. Het SPADO clubkampioenschap 10 kilometer op de weg zal dan namelijk worden uitgevochten. Voor de toeschouwers betekent dit extra spektakel want er zijn een aantal gerenommeerde lopers binnen de SPADO leden. En juist zij willen tijdens zo’n wedstrijd vlammen voor het thuispubliek. Voor de overige deelnemers geldt dat je je tijdig aan moet melden. Om er zeker van te zijn dat je alle informatie omtrent dit evenement beschikbaar hebt kun je het beste een bezoekje aan de website www.bergsemonumentenloop.nl afleggen. Daar kun je ook ‘n digitaal inschrijfformulier invullen. Ook voor andere tips en informatie kun je op de website terecht. Ik zou zeggen, begin alvast maar met trainen zodat je 15 april je beste beentje voor kunt zetten.

 voor een terugblik op vorig jaar