Noord-Brabant wil in 2020 fietsprovincie nummer 1 zijn. De provincie wil dat doel bereiken met fietssnelwegen, E-bikes, betere fiets-apps en meer oplaadpunten voor elektrische fietsen. Maar liefst dertig projecten verdeeld over heel Brabant maken het fietsen nog veiliger, makkelijker én leuker. Dat staat in het Brabant Magazine, het digitale en interactieve magazine van de provincie.

Eén van die dertig projecten is het aanleggen van drie snelfietsroutes rond ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. In West-Brabant ligt al zo’n snelfietsroute, namelijk tussen Breda en Etten-Leur. Om precies te zijn: van de hoek Meidoornstraat – Lunetstraat in Breda tot de hoek Liesboslaan - Wilhelminalaan in Etten-Leur.

Fietsers voorrang
Glad asfalt onder je banden. Goede fietspadverlichting. Duidelijke bewegwijzering, weinig bochten en slechts één stoplicht tussen Breda en Etten-Leur. En op bijna alle plaatsen in de route hebben de fietsers voorrang. Dat maakt fietsen op een snelfietsroute aantrekkelijk.
Dankzij het rijksprogramma ‘Fiets filevrij’ krijgt Noord-Brabant nóg drie van deze routes:
1. Oss - Maasdonk - ’s-Hertogenbosch
2. Eindhoven - Waalre - Valkenswaard
3. Eindhoven - Nuenen - Helmond

Planning
Dit jaar begint de aanleg van de drie snelfietsroutes. In 2014 zijn ze klaar. Het grotere doel achter dit project en de 29 andere is, dat we over 8 jaar de auto vaker laten staan en dat we voor 30% van de verplaatsingen de fiets pakken. De provincie maakte het ontwerp van de snelfietsroute samen met de betrokken gemeenten, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE).

Voorstanders
Warm voorstander van het ambitieuze Brabantse fietsbeleid is Statenlid Paul Smeulders (GroenLinks). “Fietsen is gezond, gemakkelijk en duurzaam. De provincie doet er daarom alles aan om fietsen nog aantrekkelijker te maken."
Gedeputeerde Ruud van Heugten: “Provinciale Staten kozen voor het fietsbeleid het scenario van de hoogste versnelling. Dat zetten we de komende periode door.”

Meer informatie over dit onderwerp staat in Brabant Magazine 4, het digitale en interactieve magazine van de provincie Noord-Brabant. Lezen kan op www.brabant.nl/magazine. Abonneren is gratis en kan met 1 muisklik via www.brabant.nl/abonneren.Foto: De snelfietsroute tussen Breda en Etten-Leur.
Fotograaf: Erik van der Burgt