“Als burgemeester kan ik de weg vrij maken voor samenwerking tussen Nederlandse en Chinese partners”, aldus burgemeester Jacques Niederer van de gemeente Roosendaal. “Bijvoorbeeld voor bedrijven, maar ook voor studentenuitwisseling.” Dat zegt burgemeester Karel van Soest van Boxmeer. Samen met 130 andere Brabanders neemt hij van 14 april tot 21 april deel aan een bestuurlijke- en handelsmissie naar China. Nooit eerder ging zo’n grote Brabantse delegatie die kant op.

Burgemeester Niederer leidt de West-Brabantse delegatie: “Toen ik burgemeester was van Weert bezocht ik China al twee keer. Ik nam in 2008 en 2009 deel aan een handelsmissie van Midden-Limburg naar Hangzhou, waarna een hechte stedenband tot stand kwam. Dit keer gaan we naar Sjanghai, Nanjing en Yangzhou in Jiangsu Province. In Yangzhou zal ik een fabriek openen van Ecopoint, een nevenvestiging van Ecopoint Halsteren. Deze nevenvestiging is een direct resultaat van een eerdere handelsmissie.”

“Hoe doe je zaken met China? Brabant laat het zien, en Nederland kijkt nieuwsgierig toe.” Dat zegt commissaris van de koningin Wim van de Donk die de delegatie leidt. Ondernemers, bestuurders en ook onderwijsinstellingen gaan mee. Een belangrijke rol is weggelegd voor gemeentebestuurders. Zo nemen er acht burgemeesters en wethouders deel aan de missie. Stuk voor stuk hebben zij een team onder hun hoede waarmee ze doelgericht op Chinese kansen afstappen.

“Kansen benutten”
De provincie Brabant heeft een speciale band met de Chinese provincie Jiangsu. Die speciale relatie wordt versterkt doordat ook veel Brabantse steden relaties onderhouden met zustersteden in Jiangsu. Vriendschapsbanden die al jaren bestaan. Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken en Bestuur: “Dat is uniek. Als geen andere provincie kunnen wij voortbouwen op zo’n sterk bestaand netwerk. Het is een kwestie van uitbouwen en benutten. Uit ervaring weten we hoe het er aan toe gaat. We kennen ook de betekenis van onszelf als bestuurders. We staan geweldig sterk als we samen met het Brabantse bedrijfsleven en het onderwijs optrekken. Dat is precies de rol die we als provincie willen spelen.”

Volgens Pauli zijn er vele kansen. Als voorbeeld noemt hij het Life Sciences Park in Oss. “In Jiangsu hebben ze China Medical City: een zelfde soort initiatief, maar dan veel groter. Als het lukt om hier concrete samenwerking op te zetten, biedt dat grote kansen. Soortgelijke kansen zijn er bijvoorbeeld ook op het gebied van automotive, slimme technologie en schone energie.”

Van Gogh
Pauli leidt de economische delegatie. Ook wil Brabant de algemene banden met Jiangsu versterken. Dat gebeurt onder meer door het tentoonstellen van ‘De spittende boerin’: een schilderij van Van Gogh uit de collectie van het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Nooit eerder was er een Van Gogh te zien in China.