De prijsuitreiking wedstrijd beheer, behoud en beleving van oorlogsmonumenten in Noord-Brabant is vanwege het grote succes opgenomen in het officiële programma Nationale Viering van de Bevrijding 5 mei in de Grote Kerk van Breda. Deze uitreiking stond eerder geprogrammeerd tijdens de lunch na afloop in de Koninklijke Militaire Academie te Breda. De prijsuitreiking vindt plaats naast de 5 mei-lezing door de Duitse bondspresident Joachim Gauck en het ontsteken van het Bevrijdingsvuur door Minister-president Mark Rutte. Het programma in de Grote Kerk wordt live uitgezonden door Omroep Brabant TV.  

De prijsuitreiking is officieel opgenomen in het programma Nationale Viering Bevrijding! De prijsuitreiking wedstrijd beheer, behoud en beleving van oorlogsmonumenten in Noord-Brabant is vanwege het grote succes opgenomen in het officiële programma Nationale Viering van de Bevrijding 5 mei in de Grote Kerk van Breda. Deze uitreiking stond eerder geprogrammeerd tijdens de lunch na afloop in de Koninklijke Militaire Academie te Breda. De prijsuitreiking vindt plaats naast de 5 mei-lezing door de Duitse bondspresident Joachim Gauck en het ontsteken van het Bevrijdingsvuur door Minister-president Mark Rutte. Het programma in de Grote Kerk wordt live uitgezonden door Omroep Brabant TV.

Er zijn in onze regio ook heel wat herdenkingsmonumenten te vinden. En allemaal hebben ze een eigen verhaal en betekenis. Het oorlogsmonument in Moerstraten (gemeente Roosendaal) is opgericht ter nagedachtenis aan 9 Canadese militairen die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen. Zij werden begraven in een veldgraf op de plaats waar later het gedenkteken is opgericht. De negen soldaten sneuvelden bij de bevrijding van het dorp Moerstraten. Het Britse ereveld aan de Wouwsestraatweg herinnert de inwoners van Bergen op Zoom aan de 1.296 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de strijd om het bezit van de Scheldemonding zijn gesneuveld. Het monument staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal 16 erevelden van het Britse Gemenebest.  Zo zijn er heel wat monumenten die deze dagen uw aandacht verdienen.