Ziekenhuis Lievensberg Bergen op Zoom: Woensdagavond 6 juni verzorgt de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland, regio Brabant/ Zeeland, in het Lievensberg ziekenhuis te Bergen op Zoom een lotgenotenbijeenkomst voor sarcoïdosepatiënten en hun partners en / of geïnteresseerden.  Sarcoïdose is een auto-immuunziekte waarbij overmatige werking van het afweersysteem zorgt voor ontstekingsreacties. Deze zorgen voor opeenhopingen van afweercellen. Die opeenhopingen (granulomen) kunnen in heel het lichaam voorkomen. Meestal zijn de longen, lymfeklieren en huid aangetast, net als de ogen en gewrichten. Minder vaak komt aantasting van het hart en de zenuwen voor. Over de oorzaak van sarcoïdose is weinig bekend. Wel is zeker dat besmetting geen rol speelt. In sommige families komt sarcoïdose vaker voor, maar ook over de erfelijke factoren is weinig bekend. Het is een relatief onbekende ziekte met een complex ziektebeeld. Alhoewel veel patiënten genezen zonder enige klachten of zonder enige behandeling, is er een aantal patiënten voor wie het verloop chronisch en grillig kan zijn. Doordat sarcoïdose vaak voor de patiënt zelf al ingewikkeld is, kan het voor hem of haar moeilijk zijn om daarover met de buitenwereld te praten. Vaak is er dan ook behoefte te praten met andere sarcoïdosepatiënten over ervaringen en het uitwisselen van nuttige tips.

Daarom organiseert de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland op 6 juni van 19.00 tot 21.00 uur in het Lievensberg ziekenhuis te Bergen op Zoom een lotgenotenbijeenkomst voor sarcoïdosepatiënten en hun deelgenoten. Aanmelding is gewenst vóór 28 mei a.s. Dat kan per telefoon: 0165 330781 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.<mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.> o.v.v. uw naam, adres, het aantal personen en uw telefoonnummer. U kunt ook altijd kijken op: www.sarcoidose.nl<http://www.sarcoidose.nl>

Sarcoïdose komt voor in acute en chronische vorm. Sommige patiënten hebben helemaal geen klachten, andere wel of krijgen klachten in toenemende mate. Door de diversiteit en complexiteit aan klachten kan intensief onderzoek nodig zijn voor het juist stellen van de diagnose.

Veel patiënten genezen binnen enkele maanden zonder ingrijpende behandelingen of zonder ook maar iets te merken van de ziekte. Bij deze mensen wordt sarcoïdose meestal per toeval ontdekt. Bij mensen met chronische sarcoïdose dient vaak wel tot behandeling te worden overgegaan. Behandeling bestaat voornamelijk uit bestrijding van hinderlijke ontstekingssymptomen.

Mede door de onzekerheid over de oorzaak en het verloop, de soms chronische vorm en de aanhoudende vermoeidheid, de klachten en de bijwerkingen van medicijnen kan men wel eens het gevoel hebben zich door de omgeving onbegrepen te voelen.