Op zaterdag 28 en zondag 29 juli 2012  organiseert De Historische Motoren en Tractoren vereniging, HMT, dit Festival voor de 33ste keer.

De kern van dit festival ligt bij het showen en demonstreren van antieke stationaire motoren, tractoren en werktuigen, die de vorige eeuw in de Land- en Tuinbouw gebruikt werden, aangevuld met diverse bezienswaardigheden en activiteiten.

Het IHF ontstond in 1979 doordat liefhebbers uit de buurt van Rips samen hun hobby met "het oude ijzer" wilden uitoefenen en is nu uitgegroeid tot het grootste evenement in zijn soort in Europa.

De ca. 5000 leden van HMT brengen in hun vrije tijd oude tractoren, motoren en machines weer terug in hun oude en meestal originele staat. De restauratie die met veel liefde en vakmanschap wordt uitgevoerd, neemt weken, tot vaker maanden en in enkele gevallen zelfs jaren in beslag. Het is vaak wonderbaarlijk hoe men vanuit een onooglijk en soms nauwelijks meer herkenbaar “stuk oud ijzer” toch in staat blijkt te zijn, met het nazoeken van veel historie, het soms namaken van niet meer verkrijgbare onderdelen, een prachtige tractor, motor en/of werktuig weet te restaureren. Na al deze inspanningen volgt de beloning. Hun pronkstuk te kunnen tonen aan het grote publiek op het Internationaal Historisch Festival. Er worden machines tentoongesteld waarvan de jongste van 1975 zijn en de oudste dateren uit het begin van 1900. Er zijn hele rituelen nodig om de oude motoren te starten. Bijvoorbeeld: De gloeikoppen moeten eerst warm gestookt worden met een brander. Als deze dan op temperatuur zijn en alle kraantjes opengedraaid, wordt er door aan een groot vliegwiel te draaien de motor in beweging gezet. De stoomtractoren en walsen worden door middel van het stoken van hout en kolen onder (stoom)druk gebracht. Als je vroeger een dergelijke machine wilde gebruiken moest je dit plannen en al enkele uren van te voren met het ritueel beginnen. Dit zou niet meer passen in deze jachtige tijd, dus heel leuk om dit nu nog weer eens terug te zien.

Ook worden er in onze welbekende “dorsstraat" alle vormen van dorsen getoond. Men ziet hier hoe men vroeger het koren dorste. Dit is leuk voor de degene onder ons die nog weten hoe hard werken dit was. Eerst met de dorsvlegel of later met de dorskast. Bijzonder interessant voor de jeugd die hier kunnen zien hoeveel moeite het kostte, om via een gezaaide graankorrel, een geoogste korenschoof van het land en gedorste graankorrels, het meel voor hun brood te verkrijgen.

Voor de hobbyisten onder de bezoekers van deze machines is het een “waar Mekka” om de lang gezochte onderdelen te vinden. Er zullen ca. 200 marktkramen gevuld zijn, waar hopelijk net dat ene specifieke onderdeel, schroefje of gereedschap nog te vinden zal zijn. Want het vinden van de juiste onderdelen is bij deze hobby ook een enorme uitdaging. Vind je van auto's nog wel eens iets terug, in de land- en tuinbouw werd vroeger alles vele keren hergebruikt totdat het rijp was voor het oud ijzer afval.

Tevens wordt er dit jaar een trekkertrek wedstrijd georganiseerd voor oude tractoren. Daarbij wordt geprobeerd om zover mogelijk te rijden met een steeds zwaarder wordende last. Dit vergt veel van de trekkers en hun berijders, maar is een waar genot om te bekijken. De antieke trekkers doen dit vaak, t.g.v. van het steigeren door de grote trekkracht, met de voorste wielen in de lucht.

Wat is er zoal te zien op dit 33e Internationaal Historisch Festival:

Het Hoofdthema voor 2012 is FENDT Tractoren.

 • Op het podium dit jaar  een Fendt tractor met verdamper.( Dieselross type F18 )
 • Grote ring met Fendt tractoren van vroeger tot hedendaags.
 • Verder o.a. een volledig gerestaureerde Fowler stoomwals van 1930 (van HMT lid)
 • Onze zustervereniging "De Ewijkse Brug`` zal ons festival opluisteren met een tafereel van het boeren leven van vroeger met een hooi berg en koeien.
 • "De Gloeikoppers" uit België  verzorgen op beide dagen een spectaculaire show met hun Lanz Bulldogs, aangevuld met Bulldogs van de overige deelnemers.
 • Ca. 200 kramen met grote miniaturen- en onderdelenmarkt met aanverwante artikelen.
 • Show van werkende nagebouwde miniatuur oude machines en werktuigen.
 • Tractoren, werktuigen en stationaire motoren: ca.2000 tractoren en ca.400 stationaire motoren.
 • Diverse aanverwante werktuigen en machines die werkend gedemonstreerd worden.
 • Stoomtractoren en -walsen gestookt met hout en kolen.
 • Speciale ring met één-assige (tuinbouw)tractoren.
 • Groots opgezette dorsstraat met alle vormen van dorsen, van vlegeldorsen tot maaidorsen.
 • Aardappelteelt, oogstmachines en demonstraties.
 • Trekker-trek wedstrijden voor oude tractoren.
 • Oude ambachten zoals glasblazen, smeedwerk, kantklossen, enz.(ca.40 vormen van ambachten)
 • Ca. 20 antieke gerestaureerde woonwagens.
 • Antieke orgels (inclusief een stoomorgel) voor de sfeer en muzikale aankleding.
 • Radiografisch bestuurde minitrekkers en minitrekker pulling.
 • Grote houtzaag- en bewerkingsmachines met demonstraties van boom tot timmerhout, inclusief stoomlocomobiel aangedreven zaagmachines..
 • Na het succes van vorig jaar, opnieuw een melkstraat met demonstratie van koe tot kaas.
 • Historische carrousel draaimolen, ezeltje rijden, springkussen, zandbak met miniatuur graafmachines, etc. voor kinderen.
 • Demonstraties van Belgische Trekpaarden met toepasselijke werktuigen en achtspan ploegen.

Alle kinderattracties zoals carrousel, kindercircus, springkussen, ezeltje rijden e.d. zijn gratis.    Voor de muzikale omlijsting zorgen de antieke orgels, een joekskapel(dweil orkest), enkele straatmuzikanten en er treden line-dancers  op.

Op beide dagen is er om 15.00 uur een defilé van antieke tractoren en werktuigen met een toelichting via de geluidsinstallatie m.b.t. het type, het bouwjaar en hun functie.

De vele bezoekers en deelnemers uit vele landen in Europa en verder uit diverse delen van de wereld maken dit festival tot een geweldige happening.

In 2011 waren er ruim 26.000 bezoekers over twee dagen op een terrein van ruim 20 ha.

Dit festival vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 juli 2012 op het ruiterterrein "De Vosberg" Ninnesweg 176, 5981 PD te Panningen.

Het festivalterrein is bereikbaar via autoweg A67 Venlo – Eindhoven, afslag nr. 38 Helden / Sevenum en vanaf daar de gele borden Internationaal Historisch Festival volgen.

Openingstijden zaterdag van 09.00 tot 17.30 uur en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

Parkeren is gratis.

Meer weten: bezoek onze website www.HMTklep.nl, menu “Internationaal Historisch Festival, Komende IHF”

Of bel na 18.00 uur: +31 416 274 538 of +31 24 677 2419.