Ik fiets eens langs bij Herman Bierhuizen. Dit oudste lid van Flat Out kan me best meer vertellen over de aanstaande ‘Ravelijn dag’ op 1 juli.

Daar aangekomen tref ik ook Maxim en Sasha aan. Niet vreemd trouwens want Sasha loopt onderhand net zo lang mee bij Flat Out en Maxim kan wel als boezemvriend van Herman genoemd worden. Mooi dus, kan ik een deel van de band vragen wat we kunnen verwachten.

Op mijn vraag wat er anders is dit jaar komt een kort antwoord: Niets! “We hebben in de loop van de jaren deze eigen formule ontwikkeld. Dat gevoel dat mensen lekker in het gras kunnen liggen en genieten”, aldus Herman. Sasha vult aan:”Het leuke is dat het een buitenfestival is met vrienden en familie”. “Weet je”, zegt Herman, “De locatie ‘t Ravelijn maakt het zo mooi, je komt onder die brug door, en dan al die bomen om je heen. Je bent midden in de stad, en toch in je eigen wereldje”. Sasha knikt eens:”Dat groene maakt het wel een bijzondere beleving”. Maxim heeft zich tot dan toe wat op de achtergrond gehouden. “Dit optreden geeft ons dat zomergevoel, beter kan het toch niet worden? Of het moet zijn dat we nog een keer op het dak van het gemeentehuis spelen net als U2”. Natuurlijk wordt dit jaar geen kopie van vorig jaar. Het begint al met een heel fris voorprogramma: Esther Robinson, een appetijtelijke dame met een geweldige strot. “Ons criterium is natuurlijk kwaliteit. Maar daarnaast moet het voorprogramma wel in de sfeer van het festival passen. Dat betekent dus lekker relaxte muziek”. Herman is er duidelijk in:”Arjen, onze trompettist, kende haar en kwam er mee aan”. De band zal in de normale bezetting spelen. Maar ook Debby Zimmerman zal een aantal nummers zingen. Dan kijken de drie elkaar geheimzinnig aan. “Zullen we het zeggen?” Het antwoord is nee terwijl een big smile op de gezichten staat van de drie Flat Out’ers. Vertwijfeld kijk ik van de een naar de ander. “OK dan”, zucht Herman, “Een tipje van de sluier, we hebben een special guest, een jong talent zeg maar”. Dan krijg ik iets te horen waarover ik absoluut niet mag schrijven. En aangezien alle leden van de band langer zijn dan mij, en veel sterker natuurlijk, hou ik me aan mijn woord. Ik kan de aanstaande bezoekers alleen maar vertellen dat het iets bijzonders wordt. En ‘bijzonder’ is het juiste woord voor de Ravelijn dag van Flat Out. Elk jaar weer opnieuw tussen 14:00 uur en 19:00 uur.