Van 16 tot en met 24 april 2016 is het Nationale Museumweek, dan worden de museale collecties van de deelnemende musea extra in het zonnetje gezet.

 

Al sinds 1981 organiseert de Nederlandse Museumvereniging de Nationale Museumweek. Het thema is ‘Ons echte goud’, de bezoeker wordt verrast, geconfronteerd en geïnspireerd met kunst en erfgoed, met de museumschatten, het ‘echte goud’ van Nederland.

Het pronkstuk van het Markiezenhof is de oudste bril.

Oudste bril
 In 2001 werd deze 14e-eeuwse bril aangetroffen in een afvalkuil in Bergen op Zoom. De straat werd in de middeleeuwen bewoond door de rijkere bovenlaag van de bevolking. Hoogstwaarschijnlijk werd de bril gedragen door een kanunnik, een koorheer. De knijp- of geklonken bril bestaat uit twee delen en is verbonden met een koperen pennetje zodat je de lenzen over elkaar heen kunt schuiven. Beide pootjes zijn uitgezaagd in de vorm van 2 geprofileerde mensengezichtjes. De bril uniek in zijn vorm en gaafheid. Vergelijkbare brillen uit deze periode, hebben helemaal geen glazen meer. De 14e-eeuwse bril geldt als oudste complete bril van Nederland en is te bewonderen in de Blauwe zaal van het museum.

Juniorprijs der Markiezen

Woensdag 20 april start de Juniorprijs der Markiezen, een kunstwedstrijd voor jongeren tot 18 jaar uit West-Brabant met als thema ‘Turn the Key, you know more than you know you know’. Maar liefst 31 kunstwerken zijn te bewonderen van 20 april tot 3 juni. De Juniorprijs  wordt om de twee jaar uitgereikt in vier categorieën Beelden, Dans & Muziek, Proza & Poëzie en Techniek.

Stekjesmarkt Grote Binnenplaats
Op zondag 24 april van 10.00 tot 12.00 uur is er een stekjesmarkt op de Grote Binnenplaats. Stadse moestuiniers, wildplukkers, vensterbanktelers en dakboeren kunnen tijdens de markt zaadjes en stekjes verkopen of ruilen en hun kennis en enthousiasme delen met bezoekers. Er zijn o.a. zaadjes, plantjes, heerlijke jam, soep en sapjes te koop.

Hofconcert Musica del Seicento

Georganiseerd door Musica del Seicento in samenwerking met het Cultuurbedrijf. Sopraan Iris de Koomen, luitiste Margriet Verzijl en gambist Marco de Sousa laten je een heerlijk middag in de Hofzaal van het stadspaleis genieten van schitterende hofmuziek. Zondag 24 april om 15.00 uur

Tijdens de museumweek is de Gevangenpoort ook geopend.