Ineens was daar een telefoontje waar ik helemaal niet op zat te wachten: ‘Sonn, ik heb slecht nieuws. Wij stoppen met Uitgeverij Boekenindustrie.’ Even was het stil aan de telefoon, ik hoorde slechts een zware zucht.

Dan legde Pim van Bommel uit dat hij en zijn gezin een zware vergadering hadden gehouden en daarbij een zwarte bladzijde moesten omslaan. Door omstandigheden genoodzaakt was deze definitieve beslissing genomen. Een beslissing die mij zowel persoonlijk als wel als schrijver zwaar raakte.

December 2016 bracht ik mijn oorlogsroman “In de schaduw van de waarheid” uit. Het was de eerste samenwerking met Boekenindustrie, en wat voor een samenwerking. Het boek zou ook internationaal zijn weg vinden in het Nederlands, Duits en Engels. Meer boeken en bundels zou ik uitbrengen met deze familie. Prachtige covers en banners vervaardigden zij en onverwachte publicaties werden mogelijk, zoals mijn Vastenavend boek, poëzie bundels en als klapper op de vuurpijl het kunstproject samen met gerenommeerde fotograaf Ki Tan waarbij zijn fotografie in dans ging met mijn gedichten. Ik was er blij mee en trots op dat ik in hun schrijversstal kon belanden. Nee, het deed echt pijn dat ik deze fase in mijn schrijverscarrière achter me moest laten. Waarbij ik meevoelde met de pijn van Pim en familie om deze beslissing te moeten nemen.

Maar hoe nu verder? Hoe kon ik mijn boeken bij het lezerspubliek krijgen, hoe kon ik nieuwe publicaties verwezenlijken? Ik heb al zestien titels op mijn naam staan, dus die allemaal bij een nieuwe uitgever onderbrengen is haast een utopische realiteit. Ik heb ondertussen stevig overleg gevoerd met een aantal bevriende schrijvers als Marc Kerkhofs, Henk Witjes, Motell Rijnen en met mijn broer Henk Franken.

Aansluiting bij Centraal Boekhuis is hartstikke duur en de reguliere boekhandel “snoept” maar liefst zo’n 42 % van de verkoopprijs op. Daar komt nog de aanstaande BTW verhoging over boeken bij. Ik snap heel goed dat qua financiën uitgevers en schrijvers in zwaar weer zitten. Dus hoe kan ik als schrijver toch mijn passie (spelen en bezig zijn met taal) delen met het publiek, hoe kan ik me uiten in verhalen en gedichten, hoe kan ik mijn literaire voetafdruk blijven plaatsen?

Ik ben er aan uit; ik ga mijn boeken in eigen beheer uitbrengen. Op deze wijze heb ik de volledige regie en controle in eigen handen. Online zullen mijn boeken verkrijgbaar zijn via Amazon.com en Bol.com en fysiek zijn ze te verkrijgen op elk evenement en elke beurs waar ik persoonlijk aanwezig zal zijn. Natuurlijk kun je ze ook altijd via mij persoonlijk bestellen.

De aansluiting en verkrijgbaarheid bij Amazon is voor mij heel belangrijk, omdat mijn boeken dan internationaal te krijgen zijn. Mijn oorlogsboek is al in het Duits en Engels beschikbaar en ondertussen is ook de Engelse vertaling van Dossier Doel gereed en wacht op publicatie. Dat wordt dan ook waarschijnlijk het eerste boek dat ik in eigen beheer ga uitgeven.

Zo zullen ook nagenoeg alle titels een nieuwe editie krijgen, een editie die ik in eigen beheer zal uitbrengen. Ik zal beginnen met mijn leesboeken, daarna te volgen door mijn poëzie bundels.

Daarnaast ben ik in kleine stapjes weer aan het schrijven geslagen. Verwacht dan ook een derde boek in de “Dossier-reeks” met de titel “Dossier Koude Oorlog – de opkomst van het populisme”. Ben ook voorzichtig begonnen met het derde deel in ’t drieluik “De Kronieken van Ginder”. Na “De Oversteek” en “Bleke Demonen” krijgt langzaam “Van Hier tot Ginder” vorm.

Schrijfster-fotografe-grafisch vormgeefster Silvia van Gimst heeft mij gevraagd om samen met haar een kunstproject op te pakken. Dat gaan we in de loop van dit jaar doen. Kortom, er zit nog voldoende in de pen. Maar wel allemaal in kleine stapjes en in alle rust. Ik wil mezelf immers niet voorbij lopen. En naast de steun van het Schrijversgilde kan ik altijd vertrouwen op de ondersteuning van mijn maatje, m'n nichtje Djuna Pellis. Of zoals ik het zeg: "De oudste dochter, van de oudste dochter van mijn oudste zus".

Ik heb voorzichtig ook wat evenementen gepland waar ik fysiek met mijn boeken aanwezig zal zijn, zoals:

Open Beeldentuin dagen bij Paula Withagen

- Vrijdag 28 juni t/m zondag 30 juni

- Vrijdag 5 juli & zaterdag 6 juli

- Van 11:00 uur tot 17:00 uur

- Daansbergen 48 te Halsteren

- Gratis entree

 

Bergse Krabbenfoor

- 25 t/m 28 juli

- Van 13:00 uur tot 18:00 uur

- Theater Den Enghel te Bergen op Zoom aan de Grote Markt

 

Bergs Cultuur Festival

- Zaterdag 5 oktober

- Van 12:00 uur tot 18:00 uur

- Theater Den Enghel te Bergen op Zoom aan de Grote Markt

- Gratis entree

 

Met het Schrijversgilde der Lage Landen zijn we ook voorzichtig stapjes aan het zetten. We willen meer digitale exposure en dus wordt daar aan gewerkt. Maar ook willen we op meer evenementen aanwezig zijn, zo gaan een aantal van ons al binnenkort naar een evenement in Dordrecht. Ook dat pad wordt verder bewandeld waarbij ook iedere individuele schrijver zijn of haar plan kan trekken.

Ik heb ondertussen al drie lezingen gehouden op scholen over "schrijven en boeken" in Steenbergen, de Welberg en Huijbergen. Het smaakt naar meer en zo kan ik mijn passie en kennis delen met de jeugd, ook al omdat ik het belangrijk vind dat zij met de Nederlandse taal in aanraking komen, dat zij meer gaan lezen en dat leuk gaan vinden. Wellicht stimuleert het een paar van hen om ook de schrijverspen op te pakken. Het smaakt naar meer, dus ik zou zeggen... scholen, geef me de kans en promoot met mij de Nederlandse taal.

Kortom, er staat nog heel wat te gebeuren, er zit nog heel wat in de pijplijn.

Bij deze wil ik de familie van Bommel van Boekenindustrie nog heel hartelijk danken voor de fijne samenwerking de afgelopen jaren. Ik kijk nog graag met jullie terug op wat mijlpalen.

En voor mijn lezers (huidige en toekomstige) wil ik zeggen dat ik erg uitkijk naar nieuwe wegen en nieuwe kansen op mijn schrijverspad. Ik hou jullie op de hoogte en hoop jullie nog veel leesplezier te mogen verschaffen 😉.

Met boekvriendelijke groet,

Sonn Franken

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

https://www.bozinbeeld.nl/sonn-in-beeld 

__ 06 – 247 002 74 __