Poppodium: In gesprek met Gilly Verrest
Al jaren ontbeert Bergen op Zoom een echt podium voor haar muzikanten en het massale publiek. Menig initiatief is ingediend en menigmaal lagen de politieke koppen te rollen in discussie. Veel Bergenaren denken al jaren met smart terug aan de tijden van de Botte Hommel. Nu eindelijk is de knoop doorgehakt; Bergen op Zoom bouwt aan haar eigen Poppodium.

 

De naam van het nieuwe onderkomen blijft vooralsnog ‘Gebouw T’. “En dat is mooi” zegt Gilly Verrest, de eerste programmeur van het nieuwe podium. “Met die T kun je de mooiste dingen verzinnen qua logo. Maar vooral is het geheel meer dan slechts een poppodium. Het wordt ook gebruikt door het Jongeren OntmoetingsCentrum. Daarnaast beschikken we over professionele studioruimtes en diverse oefenruimtes. Ook het ROC gaat gebruik maken van het centrum”. Het is duidelijk dat Gebouw T een multifunctioneel geheel wordt dat duidelijk de Bergse muziekscene een boost moet geven. Gilly was al vroeg betrokken als adviseur bij allerlei initiatieven en ideeën. Als uitbater van De Waterput verzorgt hij menig ‘winkel-concert’ waardoor hij zeer bekend is met de landelijke en ook buitenlandse muziekwereld. “In eerste instantie dacht ik dat het een soort vernieuwde Botte Hommel werd. Maar al snel bleek het veel groter en uitgebreider te zijn. Dus toen er een vacature in de krant verscheen ben ik direct in de pen geklommen”.
Zelf denkt hij wel dat het een kwestie van lange adem is. Je moet dan zeker denken aan 5 à 6 jaren voordat je echt goed in de lucht bent. Ook een instituut als de Mezz in Breda heeft er zolang over gedaan om de vorm te krijgen die het nu heeft. “Ook hier moet je heel veel zelf leren. Natuurlijk kun je kijken naar centra als de Mezz en 013 in Tilburg. Maar we mogen nooit vergeten dat we hier in Bergen op Zoom zitten, en da’s een relatief kleine stad met een bepaalde doelregio. Dus zal er een hoop helemaal nieuw van de grond opgebouwd moeten worden”. Om dit te bewerkstelligen zit het met Gilly als programmeur wel goed. Muziekkenner bij uitstek, en veel ervaring met het boeken van nationale en internationale acts. Hij wil een heel divers programma wegzetten, waar hij nadrukkelijk ook naar trends kijkt. “Ik ben er stellig van overtuigd dat er een enorme behoefte aan dance is. Dit zal dus ook nadrukkelijk in de programmering voorkomen”. Ook wil hij de aandacht geven aan de lokale en regionale bands en artiesten. Waar mogelijk zullen zij een plaatsje krijgen in de voorprogramma’s van grotere artiesten. Maar ook denkt hij al na over muziekfestivals waarin een variëteit van lokaal talent te horen is.
Gilly heeft het volste vertrouwen in de onlangs aangenomen zakelijk leider van het geheel. “Iemand met de juiste ervaring en kennis. Samen gaan we het geheel opzetten en ‘smoel’ geven. Beiden zijn we muziekliefhebbers en zijn we enthousiast”. Daarbij komt als pluspunt volgens hem dat ook de gemeente heel erg actief en enthousiast is. “Met politiek hou ik me niet bezig, maar het is belangrijk om alle medewerking te hebben. En die hebben we op dit moment”. Als je Gilly vraagt of hij niet bang is voor de negatieve reacties die al jaren de boventoon voeren in elke politieke en publieke discussie komt er een grijns op zijn gezicht. “Weet je, Bergen is een mooie stad waar enorm veel gebeurt. Wanneer houden mensen nu eens op om zo negatief te denken? Waarom altijd met modder gooien naar initiatieven terwijl je zelf elke avond lui zappend op de bank hangt? Bergen op Zoom en regio barsten van de muzikanten, en zeker zijn er hordes mensen die van muziek houden. Dit nieuwe muziek centrum probeert daarin te voorzien. Al te lang is er niks gebeurt, en nu ineens dit. Ook de politiek gelooft er nu heilig in. En ik krijg enorm veel positieve reacties”. Het is overduidelijk dat Gilly zich vol enthousiasme in dit nieuwe avontuur wil storten. Zijn idee is er echt een van schouders er onder zetten en er vol voor gaan. Op de vraag hoe lang hij dit denkt te blijven doen haalt hij zijn schouders eens op, “ik ga net beginnen joh. En zolang ik er vreugde en plezier in heb. Zolang ik niet van de spanning vanwege tegenwerking elke dag met koppijn rondloop. En vooral zolang ik zoveel enthousiasme zie bij alle betrokken mensen en de nu reeds zich aanmeldende vrijwilligers. Joh, we beginnen pas en het kon wel eens héél leuk worden. Echt, in eerste instantie dacht ik zoiets van ik moet het nog maar eens zien. Nu moet je kijken hoe ver we al gekomen zijn. Mijn petje af voor iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft”.
Al veel mensen hebben gereageerd op het kosten aspect van het geheel. Menigeen vindt het nogal snel te duur. Echter, maar al te lang reeds wacht een heel groot publiek, en een enorm bestand artiesten op een volwaardig muziekcentrum. Gebouw T zou dankzij de goodwill van de politiek, en dankzij super enthousiaste mensen als Gilly Verrest wel eens een enorme verrijking voor Bergen op Zoom kunnen worden.