Bergs Kapellenfestival en Bierbrouwersfestival in Bergen. Zaterdag 25 september jongstleden was er weer veel te doen in de Bergse binnenstad.

Op vier locaties waren optredens van tal van fanfarebands te beluisteren. Op initiatief van De Leutige Krabben was het al weer de zesde keer dat dit evenement werd georganiseerd. Bij Thalia, het Gournementsplein, De Grote Markt en het Beurspleintje werd het publiek getrakteerd op een forse portie levendige muziek. Deze zesde editie hadden de weergoden boven een beetje ruzie. Daar waar de voorgaande jaren werden beloond met een stralend zonnetje, was het dit jaar soms behoorlijk nat. Maar evenzo kwam de zon telkens weer tevoorschijn zodat en muzikanten en publiek zich weer warm kon maken voor een hoop leut.

Daarnaast hield het Bergs Bierbrouwersgilde weer haar jaarlijks evenement al weer voor de 14e keer. Dit keer was de locatie in De Potterstraat ter hoogte van ’t Spuihuis. Allerlei kraampjes met verschillende soorten gerstenat, een live band die het publiek bezig hield maar ook de inwendige mens werd verzorgd. Behoorlijk wat publiek kwam ook hier toegestroomd zodat de Potterstraat eigenlijk voor verkeer helemaal geblokkeerd was. Vrolijke gezichten die allerlei soorten glazen vasthielden met daar in allerlei verschillend gekleurde dranken. De echte liefhebber hield het niet alleen bij proeven, maar was ook al aan het inslaan voor de donkere maanden als je thuis voor de buis, of bij een goed boek, een lekker biertje wilt nuttigen.

Het was even wennen aan de nieuwe locatie, maar achteraf was het gewoonweg weer gezellig als vanouds. Menig bezoeker ging tevreden weg, waarbij soms de impact van iets zwaardere bieren dan het normale pilsje zich deed gelden. Gelukkig brengt dit soort bieren een heel andere drink methode met zich mee. Het woord proeven zegt al genoeg, het is de enige juiste manier om echt van de verschillende biertjes (intotaal ruim 60 soorten) te kunnen genieten.

Kortom, de binnenstad van Bergen op Zoom werd weer goed verwend met deze initiatieven, en het was voor het winkelend publiek echt de moeite waard om nog een uurtje langer te blijven.