‘Minder computeren en meer buiten spelen’. Korter onder de douche en vaker op de fiets naar school.

De jonge deelnemers aan de ‘Brabantse Energy Survival’ maakten op de finaledag van maandag 18 oktober volop goede voornemens om energie te besparen. Negen basisscholen streden in Westerhoven om de eerste prijs van de door de provincie Noord-Brabant georganiseerde ‘energiewedstrijd’. Ook groep 8 van Openbare Basisschool (OBS) De Kreek uit Bergen op Zoom was bij deze sportieve en leerzame dag van de partij.

Bewust met energie omgaan was de belangrijkste boodschap van de Brabantse Energy Survival. Voor deze wedstrijd hadden zich 52 basisscholen aangemeld. Om een plaats in de finale te veroveren, ontvingen de scholen een online lespakket over energie en dienden de leerlingen in één dag zoveel mogelijk energie te besparen.

Zelfgemaakt rapnummer

Tijdens de spannende en sportieve finaledag lieten de leerlingen zien wie het meeste van energie af weet. Maar ze staken er zelf ook veel van op. In de energiequiz leerden ze bijvoorbeeld dat een televisie die standbye staat nog steeds stroom verbruikt. Ook ondervonden ze met de ‘Energy Survival spelletjes’ aan den lijve hoeveel inspanning het opwekken van alternatieve energie kost. Een zelfgemaakt rapnummer over energie tot slot leverde de deelnemers de nodige punten én een hoop gezelligheid op.

Op de fiets

Groep 8 van basisschool De Watermolen uit Roosendaal ging uiteindelijk met de eerste prijs aan de haal. Jurylid Joris Putman (beter bekend als Morris Fischer van de televisieserie Goede Tijden Slechte Tijden) overhandigde de dolgelukkige winnaars een beker en een bon voor een bezoek aan Nemo en het VOC-schip in Amsterdam. Ondanks dat hun scholen niet in de prijzen vielen hebben Nikita Kwint van OBS De Kreek uit Bergen op Zoom en Sterre Nijland van groep 7/8 van basisschool De Stappen uit Wouw zich prima vermaakt. Ze vonden vooral de spelletjes waarbij je door samen te werken energie op moest wekken erg leuk. Voornemens om zuiniger met energie om te gaan, hebben ze ook al gemaakt. “Ik ga voortaan minder lang onder de douche.”

Vertel het door

De driekoppige jury prees de deelnemers na afloop om hun sportieve inzet. “Jullie hebben nu veel geleerd over zon-, wind- en waterenergie én hoe je kunt besparen. We hopen dat jullie dit ook vertellen aan jullie ouders, broertjes, zusjes en vriendjes.”

De provincie organiseerde dit jaar voor de vierde keer de Brabantse Energy Survival. “Kinderen leren zo op een leuke en leerzame manier met energie om te gaan”, aldus gedeputeerde Lily Jacobs die in de provincie Noord-Brabant duurzame ontwikkeling in haar portefeuille heeft. “Met bewustwording van energieverbruik kun je niet jong genoeg beginnen.”

 Foto's zijn van Vincent van den Hoogen

Meer weten over de Brabantse Energy Survival kijk op www.brabant.nl/energysurvival