Gratis glucosetest en veel informatie over diabetes De diabetesverpleegkundigen van het Lievensberg ziekenhuis houden ter gelegenheid van de Wereld Diabetesdag een informatiemarkt.

 Op vrijdag 12 november staan van 9.00 tot 15.00 uur in de centrale hal van het ziekenhuis diverse informatiestands opgesteld. De bezoekers kunnen onder meer een gratis glucosetest laten doen om te bepalen hoeveel suiker zij in hun bloed hebben.

Tijdens de informatiemarkt zijn diverse bedrijven aanwezig die zich actief bezighouden met de zorg rond diabetes. U treft onder meer stands aan van de internationale farmaceutische bedrijven als Novo Nordisk, Lilly en Sanofi-Aventis. Wereldwijd richten deze bedrijven zich op het voorkomen en bestrijden van ziekten en het verbeteren van de kwaliteit van leven en welzijn. Verder zijn aanwezig Roche BV, een internationale researchgeoriënteerde healthcare onderneming, Diabetes Vereniging Nederland (DVN) en diverse zorgprofessionals uit zowel het Lievensberg ziekenhuis als uit andere organisaties.

Wereldwijd neemt diabetes epidemische vormen aan. Niet alleen onder volwassenen maar ook onder kinderen. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte. In het bloed is te veel suiker (=glucose) aanwezig. Het lichaam kan de bloedspiegel niet meer in evenwicht houden. Jaarlijks wordt bij 71 duizend mensen de diagnose diabetes gesteld. In Nederland hebben één miljoen mensen deze aandoening. Naar schatting 3,2 miljoen mensen hebben een verhoogd of hoog risico om binnen vijf jaar diabetes te krijgen. De ziekte grijpt diep in het leven van mensen in en kan leiden tot ernstige complicaties.

De14e november is enkele jaren geleden uitgeroepen tot Wereld Diabetesdag. Het doel van deze jaarlijkse dag is het vragen van aandacht en begrip voor diabetes. De dag is ook een eerbetoon aan Frederick Banting (geboren op 14 november 1891). Hij stond in 1922, samen met Charles Best, aan de basis van de ontdekking van insuline.