4e DICTEEVERHAAL-SCHRIJFWEDSTRIJD - Dialectgenootschap De Berregse Kamer organiseert op 8 februari 2017 voor de 23ste keer 't Gròòt Berregs Diktee.

 

Al drie jaar wordt het dictee geschreven door een willekeurige Bergenaar, middels een dicteeverhaal-schrijfwedstrijd. In 2016 werd de wedstrijd gewonnen door Roel Soffers.

 

 

‘O jee, da val nie mee!’

Het thema voor het 23ste Gròòt Berregs Diktee is: ‘O jee, da val nie mee!’

Bij alledaagse- of niet alledaagse gebeurtenissen komt het wel eens voor dat je wanhopig verzucht; ‘O jee, da val nie mee!” Als je, bijvoorbeeld, vol goede moed begint aan het invullen van je digitale belastingopgave. Volgens de site moet dat heel gemakkelijk zijn..?!

Of, als je die kast van een Zweedse meubelgigant in elkaar gaat zetten! Volgens de gebruiksaan-wijzing is dat een fluitje van een cent..!?

Of, als je voor het eerst met je vriendin gaat kamperen en jij de tent wel even op zult zetten..!

Of, als je de luier bij je kleinkind moet verschonen. Daar draaide je vroeger je hand niet voor om, maar dat kleintje ligt niet bepaald stil!

En zo zijn er nog talrijke onderwerpen om een ‘leuteg’ dictee over te schrijven, volgens de leden van Dialectgenootschap de Berregse Kamer.

Aan de Bergenaren weer de uitdaging; doe mee en schrijf ’t Gròòt Berregs Diktee.

 

Hoe schrijf je een dictee?

Een Bergs dictee is niet anders dan gewoon, een leutig verhaaltje in het dialect.

Aan de schrijvers wordt gevraagd zich aan de volgende spelregels te houden;
1. Het dictee bestaat uit een verhaaltje van minimaal 175 tot maximaal 250 woorden.
2. Het dictee wordt, naar beste vermogen, in het Bergs geschreven. Het hoeft geen foutloos Bergs te zijn, maar van de schrijver wordt wel verlangd dat hij zijn beste beentje voorzet. De leden van De Berregse Kamer zullen het dictee corrigeren.

3. De inhoud van het verhaal moet passen in het thema. Het thema hoeft niet de titel van het diktee te zijn.

4. Het dictee moet verzonden worden vóór maandag 12 september 2016 naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lukt het niet via e-mail, dan mag het dictee in de bus worden gedaan bij C. van Broekhoven, Weverskat 8, Bergen op Zoom.

5. De schrijver moet bekend zijn bij De Berregse Kamer en aanwezig zijn op de diktee-avond.

 

Hoe wordt het winnende dictee gekozen?

 

In een speciale vergadering van De Berregse Kamer worden de ingezonden dictees voorgelezen. Maar, de naam van de schrijvers wordt niet genoemd. Het leukste dictee wordt uitgekozen.
De winnaar wordt pas bekendgemaakt op de avond van 't Gròòt Berregs Diktee op woensdag 8 februari 2017. Hij/zij wordt beloond met een prachtige prijs en eeuwige roem.