Bergen op Zoom – Het werd zaterdagochtend opeens erg stil in de aula van de theaterzaal van ’t Rijks bij de kick-off voor 25 jonkies, die meespelen in ’53, de nieuwe Vierschaarsproductie over de Watersnoodramp.

Daar werden ze onder meer bijgepraat hun rollen in het openluchtspel over de gevolgen van die ramp zeventig jaar geleden. 

De stilte viel toen videobeelden voorbijkwamen van oude mensen die destijds als kind ter nauwer nood aan het woeste water wisten te ontkomen. “Je ziet ook mensen die huilen. Dat komt omdat sommigen nu pas, voor het eerst in hun leven, durven te vertellen over wat voor ergs ze toen hebben meegemaakt”, zo bereidde tekstschrijver Wolter Muller de acteurs in spe voor op wat ze even later zouden zien. 

Deze ooggetuigenissen van mensen, die in leeftijd hun opa of oma hadden kunnen zijn, maakten diepe indruk op de jeugdige spelers. Ze waren niet alleen afkomstig uit Bergen op Zoom. “Ook uit Steenbergen, Halsteren en Putte, om maar enkele plaatsen te noemen”, aldus Toine Timmers, directeur Artistiek van De Vierschaar.

De kick-off was dan ook bedoeld om de spelertjes tussen de negen en veertien jaar iets mee te geven van de gevolgen van de watersnood in 1953. “Wie dat in september op het grote podium van Fort de Waterschans zo goed mogelijk wil doen, moet zich enigszins kunnen inleven in de emoties en de impact van die ramp”, zo luidde de achterliggende gedachte. 

Maar gelukkig voor de kindercast was het op deze kick-off, niet louter kommer en kwel. “Water brengt ook plezier”, begon regisseur Diemer van Wijk een oefensessie met verschillende houdingen en gemoedstoestanden. “Stel je zit op het strand en de zon schijnt, hoe ziet dat eruit?” of “Er komt nu een regenbui aan, hoe laat je dat zien?” Zo leerden ze, opgesplitst in twee groepen, spelenderwijs hun fantasie te laten werken, zich te uiten en rekening te houden met hun mede-acteurs. Het enthousiasme spatte ervan af.

De oudere ’53-spelers zijn al na de Vastenavend begonnen met de repetities. Vanaf juni tot en met de zomervakantie is het voor de jeugd iedere maandagavond repeteren geblazen. “Doe dan wel een beetje gemakkelijk zittende kleding aan.” Aan het eind van de bijeenkomst in ’t Rijks kregen ze het script van ’53 mee. Vierschaarvoorzitter Marco Duijvelaar drukte hen op het hart niets daaruit te verklappen aan vriendjes of vriendinnetjes of aan hun familieleden. “Zeg maar dat ze een kaartje moeten kopen. Zodat ze in september zelf zien waarover het stuk precies gaat en welke rol jullie daarin spelen.”