53 is bij uitstek een kans om de historische feiten op een indringende manier tot leven te brengen.

Een uitgelezen kans om ook scholieren en studenten daarvan kennis te laten nemen De Vierschaar wil daarvoor een generale repetitie openstellen voor scholieren vanaf groep 7 Basis tot en met het voortgezet onderwijs. We willen meer bieden dan alleen een voorstelling. Ter voorbereiding stellen we historisch materiaal ter beschikking in de vorm van een PowerPoint presentatie: Weerkaarten, De geschiedenis van de Princess Victoria, de algemene feiten over de ramp en historische figuren als Albert Plesman, toenmalig beroemde directeur van de KLM en minister-president Willem Drees. Bijzonder is ook hoe gebrekkig de communicatiemiddelen toen waren ten opzichte van nu.

De inhoud van het scholenproject wordt bepaald, ontworpen en vormgegeven door de werkgroep 'scholenproject' in samenwerking met Stichting de Blauwe lijn. De coördinatie vanuit het bestuur van de Vierschaar van deze werkgroep is in handen van Rob Boas, met aansturing van enthousiaste vrijwilligers, o.a. basisschoolleerkrachten en PABO-studenten van de HZ University of Applied Sciences uit Vlissingen.

Het programma dat Stichting de Blauwe Lijn heeft ontwikkeld is. Wordt helemaal aangepast aan het niveau van de leerlingen en de door de school gewenste omvang.  Vóór de voorstelling: een rondleiding aan met als thema: de wijze van totstandkoming van de voorstelling, het schrijf- en repetitieproces, decorontwerp en -bouw, de technische uitvoering en organisatie. Dus niet alleen geschiedenis, maar ook kennismaken met alle aspecten van theater zoals de techniek: Voor allen wat wils.

Na de voorstelling bieden we een presentatie aan waarbij historisch materiaal wordt getoond met daarbij de vraag: Hoe is dit feit in de voorstelling verwerkt? Ook besteden we aandacht aan de actualiteit van het onderwerp: De parallellen met onze tijd, de opwarming van de aarde waardoor niet alleen onze delta weer wordt bedreigd, maar waardoor op diverse plaatsen hele stukken van de aarde door zee dreigen te worden verzwolgen.

Bent u net zo enthousiast over dit plan als wij neem dan contact op met De Vierschaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.