Bergen op Zoom is een schrijver rijker. Met als titel ‘De geheimen van Ihm’ brengt Nico Franken zijn eerste boek uit.

“De naam is puur verzonnen. Al zeker twintig jaar liep ik rond met een naam in mijn hoofd. Als ik een boek zou schrijven zou de naam zijn: ‘Het geheim van Nihm’. Toen het eenmaal zo ver was en er zelfs werd gesproken over uitgeven kwam er iemand op me af die zei dat de naam al bestond”. Nico kan er wel om lachen. Er bleek al een tekenfilm over muizen te bestaan die dezelfde naam droeg. Toch wilde hij dicht bij het basis idee blijven en zo kwam hij op de huidige titel. “Het staat het dichtst bij het boek zelf”.

 

Als we zo aan het praten zijn blijkt dat Nico al ruim twintig jaar met flarden van ideeën rondloopt. Echter, slechts anderhalf jaar geleden heeft hij de stap gezet om echt toe te geven aan die schrijversdrang. “Blijkbaar ben ik er tevoren nooit aan toe geweest om daadwerkelijk te schrijven. Alsof er ineens een stemmetje in mijn hoofd zei dat nu het moment daar was. Sindsdien ligt er dan ook wel overal een schrift waarin ik kan schrijven. Soms flarden van zinnen, dan weer een heel compleet hoofdstuk. Later op de computer werk ik alles uit en gaat het één geheel vormen, één verhaal”. Het is wellicht leuk om op te merken dat het boek dat er nu ligt niet echt de bedoeling was. Toen hij op weg was met het uitwerken van het allereerste idee kwam hij er na een paar hoofdstukken achter dat hij wat miste. Eigenlijk was heel de voorgeschiedenis ontbrekend. En dat nu is “De geheimen van Ihm” geworden. Daarmee is gelijk een volgende vraag beantwoord: een tweede deel zit al in de pen.

Het boek is eigenlijk een fantasieverhaal. Dit is geen bewuste keuze, het is gewoonweg zo gegroeid. Zoals hij ook in zijn voorwoord aangeeft wil hij de lezer een kans bieden om zich los te maken van de dagelijkse werkelijkheid. “Een mogelijkheid om je terug te kunnen trekken in je eigen dromen, en zelf de held te kunnen spelen in je eigen verhaal”.

Dat heeft ook zeker voor hem zelf een rol gespeeld bij het schrijven zelf. “Het leven kent sowieso zijn eigen hectische kanten die je soms wel eens liever kwijt dan rijk bent”.

Nico vindt het moeilijk om aan te geven of hij ergens door geïnspireerd is, of er factoren uit zijn huidige leven meewegen bij de totstandkoming van zijn geestesvruchten. “Dat zou ik eigenlijk niet weten, niet bewust in ieder geval”. Als we later nog wat doorpraten over dit onderwerp blijkt dat er toch wel invloeden benoemd kunnen worden. Zo is de schrijver Tolkien (de Hobbit, Lord of the Rings) erg geliefd. Ook hebben sommige landschappen een grote indruk gemaakt, misschien wel meer dan hij dacht. “Achteraf bekeken heeft de drie passenrit in de alpen uit ‘t verleden wel indruk op me gemaakt. Steek je arm uit aan de ene kant en je kunt de rotsen voelen, aan de andere kant die immense diepte pal naast je”.

Daarnaast komt ook hier de tegenstelling tussen goed en kwaad naar voren. “Als er al een boodschap in mijn boek zit dan is het die van een vrije keuze; kies de juiste weg en alles komt goed. Eigenlijk dezelfde boodschap die al in zoveel boeken en liedjes terug te vinden is”. Hij lacht erbij als hij dit zegt.

Nico ondervindt erg veel medewerking uit zijn naaste omgeving en familie. “Vooral mijn vrouw Annemarie is een erg grote steun voor me”. Hij merkt wel dat er in het begin wat sceptisch tegen zijn schrijven aangekeken werd. Nu het resultaat daar is krijgt hij louter goede kritieken. De eerste lezersreacties zijn hartstikke goed  te noemen. “Het hele proces heeft me wel zekerder gemaakt. Het heeft me geleerd dat als je een droom hebt, je deze moet volgen en het komt altijd uit. Als je maar het geloof in je zelf behoudt”.

Als Nico zijn boek omhoog houdt toont hij een brede grijns. Hij is duidelijk trots op het resultaat, waar hij behalve voor de inhoud ook voor de kaft verantwoordelijk is. “Alles is mijn eigen ontwerp, en het is precies zo geworden zoals ik me voorstelde”.

Het zwaard op de voorkant van het boek prikkelt al je fantasie, en dat is precies wat je nodig hebt. ‘De geheimen van Ihm’ is een boek waarin je kunt verdrinken. Het is bedoeld voor jong en oud. Gewoon een spannend, vlot geschreven boek waarmee je even kunt ontsnappen aan het dagelijkse leven.

Het is verkrijgbaar via de website www.boekscout.nl of het mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Met het isbn nummer 978-94-6089-590-6 kun je het ook bij de gangbare boekenzaken bestellen.