Wordt 'n grandioze avond - Wie de Grote Markt afloopt richting Kerkstraat kan niet om ’t Groene Paard heen; een gezellig Bergs Café waar je kunt darten, maar dat vooral bekend staat om de muziek.

Vrijdagavond 21 maart doen ook zij mee met de Bergse Bluesroute. Ze hebben een topact binnen gehaald: Kees Schipper en Ad Landa. De Bluesroute is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat veel muziekliefhebbers de Bergse binnenstad intrekt. Blues is een stijl die erg breed ligt als het gaat om de uitvoering. Aan de ene kant schuurt het aan tegen de rock ’n roll, aan de andere kant kan het ook leiden tot prachtige ballads. Maar ook stijlen als funk, jazz en pop vertonen heel frequent de blues invloeden. Het akkoorden schema van de blues vind je dan ook in allerlei stijlen terug. Kees Schipper en Ad Landa zijn twee rasmuzikanten die als geen ander het pad van de blues kunnen bewandelen. Ze hebben samen al de nodige optredens verzorgd. Je kunt hen als duo op de bühne aantreffen, maar evenzo zie je een grootheid als een Bert Heerink als vocalist meedoen. Met de bluesroute zijn ze dan met z’n tweeën en we kunnen een mix van blues, country en jazz verwachten met hier en daar een tintje rock. Beide mannen kennen inmiddels de geheimen die de gitaar als instrument te bieden heeft. Je mag dan ook een machtig samenspel verwachten met bloedstollende solo’s. Soms knarst en snerpt de gitaar als een zweepslag door het nummer, dan weer fluisteren zachte tonen zich een weg tot je hart en voel je het leed dat beide mannen in hun nummers bezingen. ‘Blues is Leven, en dat is Beleven’ is een uitspraak die nog steeds overeind staat. De geschiedenis heeft vele grote bluesartiesten een podium gegeven en het is beslist raadzaam om je naar het Groene Paard te begeven waar vanaf 21:30 uur de eerste set wordt afgeschoten. Ik herinner me nog een gesprek met Ad Landa waarin hij vertelt over de afsluiting van een avond:”Al gedurende de avond valt meestal wel een persoon uit het publiek op waarmee je een klik krijgt. Hoe mooi is het dan om het laatste nummer van de avond je in zijn of haar richting te begeven en op die manier een haast persoonlijk optreden aan te bieden.” Ik heb het zien gebeuren en ik kan één zeggen:”Het smaakt naar meer.”

Bluesroute op 21 maart 

Met de Bluesbones in Gebouw T, Jumpin Joe in ’t Wapen van Engeland, Howlin Bill in het Provoosthuis, Blueswheel in Café Die Twee, Ble Brew in Les Vedettes, Bas Paardekooper & the Blew Crew in ’t Slik, Farstreet in De Kroon en de Jacob Harper Bluesband bij O’Carolan’s staat er in ieder geval een stevig programma op stapel.

ok, nog even genieten van Kees en Ad