De Stichting Open Monumentendag heeft besloten dat de landelijke opening van de Open Monumentendag in 2015 naar Bergen op Zoom komt. Het thema voor dat jaar  is nog niet bekend. Vermoedelijk krijgt dit een relatie met de benaming van de open monumentendagen in Bergen op Zoom, namelijk Kunsten in de Monumenten.

 

Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 vindt de Landelijke Monumentendag plaats. Met de toewijzing voor de opening van dit evenement, begint dat in Bergen op Zoom al op donderdag 10 september. De landelijke opening houdt onder andere in dat Bergen op Zoom vermoedelijk een lid van het Koninklijke huis mag verwelkomen, de commissaris van de Koning en vele prominenten binnen het culturele erfgoed van Nederland. “Wat een eer dat de Stichting onze stad heeft uitgekozen voor de landelijke opening 2015. We hebben meer dan 800 monumenten, waarvan ruim 200 rijksmonumenten. Ze laten de geschiedenis zien, vertellen ons over vandaag en zijn van belang voor morgen”, aldus wethouder Ad van der Wegen, portefeuillehouder monumenten (materieel erfgoed) en architectuur. Wethouder Arjan van der Weegen, portefeuillehouder cultureel erfgoed: “Erfgoed is van grote waarde voor onze samenleving. Kunst & cultuur en mens & monument worden tijdens de Open Monumentendagen met elkaar verbonden. In onze gemeente kunnen we daar nu nog extra aandacht aan schenken.”

 

Vele extra bezoekers naar de stad

De organiserende stad van de Open Monumentendag trekt van oudsher vele bezoekers. De opening wordt door de Stichting breed aangekondigd in de media. “Maar wij zullen zelf ook zorgen voor uitgebreide publiciteit. We zijn trots op onze stad en dat willen we aan iedereen laten zien. In het weekend zelf komen hier normaal gesproken al zo’n 24.000 bezoekers op af. Nu we de opening krijgen, worden dat er nog veel meer. We hopen dat dit ook op langere termijn een effect heeft op onze stad”, zegt wethouder Ad van der Wegen.

 

Thema

Het thema van de Open Monumentendag 2015 is nog niet bekend. “We verwachten dat dat in de loop van september van dit jaar bekend wordt. En dan kunnen we aan de slag met de voorbereidingen!” aldus Arjan van der Weegen.

 

Grootste culturele evenement

De Open Monumentendag is een van de grootste Nederlandse culturele evenementen. In het hele land zetten tienduizenden vrijwilligers zich actief in voor het behoud van hun monumenten. En ook in vijftig landen in Europa viert men in september het culturele erfgoed.