Op woensdag 18 maart geeft drs. Robert Catsburg een lezing over Oorlog in Steenbergen 1944-1945. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema 'Vriend & Vijand' georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiensten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda.


Kort na middernacht op 4 november 1944 arriveerde de eerste Canadese soldaat op de markt in Steenbergen. De Steenbergenaren vroegen zich af waarom het zo lang had geduurd? Op 29 oktober waren Moerstraten en Halsteren reeds bevrijd. Wat gebeurde er in West-Brabant gebeurd in de tussenliggende dagen?

Voor de bewoners van Steenbergen leek de oorlog eindelijk voorbij en de toekomst werd vol positieve verwachting tegemoet gezien. De realiteit bleek anders! Met de bevrijding begon de oorlog pas echt effect te krijgen op het leven van de mensen.

Robert Catsburg vertelt het verhaal van de bevrijding en de navolgende Oorlogswinter van 44'-45' aan de hand van oude filmbeelden, interviews en foto's. Wat gebeurde er in de streek in deze periode, hoe leefde men en wat deden ze om het hoofd boven water te houden?
De gevechten van de Canadezen in Welberg en Steenbergen worden uiteengezet. Bewakingstroepen in district Bergen op Zoom aan het Maasfront komen aan bod, de verhalen van tientallen jongens uit West-Brabant die samen met de Engelsen het front bezetten langs het Volkerak. Tot slot gaat de aandacht uit naar de West-Brabantse luchtverdediging tegen de beruchte Duitse V1 raketbommen.


Robert W. Catsburg
Catsburg studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden, momenteel is hij werkzaam bij CSM in Goes. Van jongs af aan is hij gefascineerd in het lokale oorlogsverleden, de zogenaamde 'Slag om de Schelde'. Naast een grote reeks artikelen in diverse bladen, publiceerde Catsburg drie boeken over het oorlogsverleden van Steenbergen.


Praktische informatie
De lezing vindt plaats op woensdag 18 maart in het Cromwiel in Steenbergen (Krommeweg 1). De lezing begint om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur open. Entree lezing is gratis.