Vastenavendoptocht sprikt tot de verbéélding.  Bericht van Stichting Vastenavend.

Op dinsdagmiddag 12 februari 2013 trekt de Vastenavendoptocht weer traditioneel door de binnenstad van ’t Krabbegat. Traditioneel, maar ook vernieuwend! De Stichting Vastenavend is in samenwerking namelijk  bezig  om op sommige punten de accenten te verlegen wat de optocht voor de toekoemts levendig houd en verrassend.  Na het aanpassen van de route in 2012, staan er voor de Optocht van 2013 nog meer veranderingen op stapel.

Inschrijven

Dit jaar is er nog één inschrijfmogelijkheid voor de Optocht op zaterdag 19 januari 2013 van 10:00 uur – 13:00 uur in Café ’t Zwijnshoofd aan de Moeregrebstraat 18 in Bergen op Zoom.

Het inschrijfformulier kan digitaal worden ingevuld en worden gedownload van www.stichtingvastenavend.nl/optocht

Inschrijvingen die na deze inschrijfmogelijkheid worden ingediend, kunnen helaas niet meer worden geaccepteerd! De deelnemende bouwclubs en (grote) bouwgroepen met wagen dienen ook uiterlijk op zaterdag 19 januari 2013 om 13:00 uur hun tekst voor in het optochtboekje aangeleverd te hebben.

Teksten die later worden aangeleverd kunnen niet meer worden verwerkt.

Start Optochtroute 2013

Vorig jaar is de Optochtroute aangepast en hebben we daarin voor het eerst mogen proeven van de karakteristieke sfeer van “de Kaai”. De lus langs eerst de Zuidzijde- en daarna de Noordzijde Haven, die we in 2012 gemaakt hebben was om verschillende reden geen succes, maar we hebben ons wel gerealiseerd dat de Kaai onderdeel moet blijven uitmaken van de Vastenavendoptocht.

Daarom starten we de Optocht dit jaar vanaf de Kaai en wel ter hoogte van Mini World.

We trekken over de Gedempte Haven, over ’t Spui naar de Rijkebuurtstraat. Vervolgens gaan we voor de Gevangenepoort linksaf de Westersingel op. De route vervolgd zijn weg, zoals de route van 2012.

 

Start : Middenberm Kaai, t.h.v Mini World > Gedempte Haven > ‘t Spui > Rijkebuurtstraat >

Westersingel > Steenbergsestraat > Fortuinstraat > Grote Markt > Hoogstraat >

Korte Bosstraat > Antwerpsestraat > Van Dedemstraat > Burg. van Hasseltstraat >

Zuid – Oostsingel > Stationsplein > Stationsstraat > Wouwsestraat > Zuivelstraat >

Grote Markt.

In ’n zetel voor de Vastenavendoptocht

De tribune, die vorig jaar een succes bleek en halverwege de Kaai stond, komt nu halverwege de Westersingel, ter hoogte van het Kazerneplein. Kaarten zijn voor € 10,00 per stuk verkrijgbaar bij rookshop de Schelde, MCD Bloemendaal en Primera Zonneplein.

A- en B-categorie Vastenavendoptocht nog rijker!

Vanaf dit jaar zijn de A- en B-categorie in de Bergse Vastenavendoptocht nog rijker aan Vastenavendcreaties dan zij al waren. Dat wil zeggen dat de bouwclubs uit Halsteren en Lepelstraat, die voorheen de C-categorie vormden, zich in kunnen schrijven in de categorieën A, B of Grote groep met wagen.

De C-categorie is ooit ontstaan uit de categorie “Randgemeenten”. Hier reden alleen bouwclubs mee uit Halsteren en Lepelstraat. Na de herindeling van 1997 was er geen sprake meer van randgemeenten, omdat Halsteren, Lepelstraat en Bergen op Zoom samengevoegd werden.

Het samenvoegen van de A- en C-categorie wordt gevoed door de gedachte dat bouwclubs, ongeacht waar ze vandaan komen, zich met elkaar moeten kunnen meten. Dit levert een gezonde concurrentie op, waarin de bouwclubs elkaar naar nog grotere hoogte kunnen brengen, hetgeen een kwaliteitsimpuls aan onze Vastenavendoptocht zou moeten geven.

“Sterrek in lòòpwerrek!”

Een zeer belangrijk onderdeel van de Vastenavendoptocht zijn de deelnemers aan de categorieën Enkelingen, Paren, Dweilgroepen en Kleine Groepen. Zij zorgen ervoor dat onze Optocht een “Leutstoet” is en blijft.

De Stichting Vastenavend organiseert daarom een informatieavond voor de deelnemers aan deze categorieën met de titel “Sterrek in lòòpwerrek!” De categorieën krijgen gekscherend weleens het predicaat “Klein spul”, maar onze Optocht zou niet hetzelfde zijn zonder de deelnemers aan deze categorieën. Bovendien bestaat het deelnemersveld van de Optocht er voor maar liefst één derde uit.

Daarom gaan we de deelnemers op donderdag 24 januari 2013 vanaf 20:30 uur in café ’t Zwijnshoofd inspireren, informeren, instrueren, maar zeker ook waarderen! Het beloofd een leuke avond te worden, waarin deelnemers elkaar kunnen versterken. Aanwezigheid van de deelnemers tijdens deze avond is een voorwaarde voor deelname aan de Optocht. Daarnaast hebben we de minimale leeftijd voor zelfstandige deelname aan de Optocht in deze categorieën gesteld op 15 jaar!

Kijk voor meer informatie op www.stichtingvastenavend.nl/optocht en volg ons via facebook.com/StVastenavend of twitter.com/StVastenavend