Als vanouds organiseert de Rotaryclub Bergen op Zoom Noord jaarlijks een fundraising evenement. Al sinds vier jaar bestaat dit uit activiteiten op de Grote Markt en een rondrit voor allerlei oude en nieuwe vehikels. Dit jaar belooft een knaller te worden.

Het is het geesteskindje van Donald Beck en dat is dus precies de persoon die ik moet hebben. Enthousiast vertelt hij over de goede doelen. Zo is daar de Stichting De Luchtballon te Ossendrecht, en het tweede goede doel is het Oncologisch Kinderziekenhuis in Lviv aan de Oekraïne. ‘Via één van onze contacten kwamen wij in aanraking met dit ziekenhuis. Het onderzoek wat daar wordt uitgevoerd vindt zijn weg naar de vele kinderen die nog steeds last hebben van de gevolgen van de nucleaire ramp in Tsjenobyl.’ Donald vertelt verder over de samenwerking die er al is met andere Rotaryclubs en dat via de wereldwijde Rotary Foundation een zogenaamde Global Grant is aangevraagd. Dat zou betekenen dat de bij elkaar gebrachte gelden met 50 % verhoogd worden. Toch gaan we al snel over op de befaamde rondritten die georganiseerd worden. Natuurlijk is er op de markt van alles te doen zoals rondritten in de nieuwste Porsche, Ferrari’s maar ook in een oude A-Ford. De Luchtmacht heeft zelfs een heuse F-16 Flightsimulator opgesteld. Maar de Koninklijke Luchtmacht komt nog meer in de rode draad terug. Een deel van de rondrit gaat namelijk over de vliegbasis in Woensdrecht. Dat geeft weer unieke mogelijkheden als mooie plaatjes van je auto voor een F-16 of een T-33. De lunch wordt in de officiersmess gebruikt en je kunt kennis maken met een brandweeroefening, het zweefvliegen, het schoolgebouw  maar ook met de Meteorologische Groep. De Koninklijke Luchtmacht wil zich op deze wijze nadrukkelijk open stellen voor de bevolking. ‘Het belooft een hele mooie en speciale editie te worden van Cars en Charity, en we denken dan ook iets heel bijzonders aan alle deelnemers te bieden’, aldus Donald Beck. Kijk maar op www.carsandcharity.nl voor nog veel meer informatie.

Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht zit direct bij ons op de stoep. De basis in Woensdrecht heeft behalve de normale taken die elke vliegbasis van de luchtmacht heeft nog drie additionele taken. Op Woensdrecht worden namelijk ook opleidingen verzorgd, plus vinden allerlei meteorologische en logistieke activiteiten voor de gehele luchtmacht plaats. Het is niet voor niets dat de huidige commandant van de luchtbasis meer wil tonen van wat zich daar in Woensdrecht allemaal afspeelt en welke taken er verricht worden. Het is een bijzondere plaats met bijzondere taken. Een plaats ook waar de regio trots op kan zijn en die naar de toekomst toe ook mogelijkheden bied voor de directe omgeving. Daarom ook dat de basis minden in het leven wil staan van de omgeving waar zij gevestigd is. De deelname aan de rondrit van Cars & Charity past daar precies in. Zo leren we de basis stukje bij beetje beter kennen.

Voor het complete antwoord op een uitgebreide vragenlijst, zie hier:

Vraag 1. Wat maakt C&C zo bijzonder?

De combinatie van tourrit met oldtimers, cabrio’s en andere leuke auto’s en activiteiten op de Grote Markt maakt dat dit evenement voor ieder wat biedt. De start vanaf 10.30 uur geeft bezoekers de gelegenheid om alle deelnemende auto’s te bewonderen. Op de Grote Markt kunnen bezoekers tegen betaling voor de goede doelen rondritten maken in de nieuwste Ferrari’s ( F12 Berlinetta en een Ferrari 458 Spider), Porsche, Nissan GT-R en een A-Ford uit 1932. Dit keer  is de Koninklijke Luchtmacht bereid gevonden om twee F-16 simulatoren ter beschikking te stellen. De opvallende bestickerde vrachtwagencombinatie biedt ruimte aan twee heuse F-16 cockpits waarin F-16 vluchten kunnen worden nagebootst. Daarnaast is er een loterij ( met o.a. medewerking van de winkeliersvereniging Sterck),  muzikale omlijsting door Bill Bounders Orchestra, een ijscokar tot een suikerspinkraam aan toe.

De tourrit gaat deze keer over de Vliegbasis Woensdrecht. Tijdens de tourrit over de basis worden verschillende functies van deze zeer veelzijdige vliegbasis in het routeboek toegelicht. De route over de basis biedt tevens de mogelijkheid voor een bijzonder fotomoment met een F-16 en de legendarische T-33 (T-Bird) bekend van het stuntteam Wiskey Four uit de jaren 60.

Bij terugkomst op de Grote Markt worden de winnaars van het Concours d’Elégance en Coupe Marquis bekend gemaakt.

De combinatie van een tourrit deels over de vliegbasis, een Concours d’Elégance en de activiteiten op de Grote Markt maakt Cars & Charity 2013 tot een onderscheidend evenement.

 

Vraag 2. Wat voor auto’s zijn deze keer te verwachten?

Dit is deze keer zeer uit een lopend: van een Rolls Royce Silver Cloud uit 1958, of een Fiat 500 Millecento Familiale uit het zelfde jaar of een Mercedes Benz 170 V roadstar uit 1939, tot en met een Citroen DS 23 Pallas, Austin Healy 6 uit 1958, een TVR Cerbrera uit 1998, Triumph Spitfire uit 1958 enz. enz. Een groot scala aan merken van vele leeftijden.

 

Vraag 3. Hoe komt de link met het goede doel tot stand?

De link met het goede doel wordt bepaald binnen de Rotaryclub door de Community commissie. Dit evenement heeft nu als goede doelen: de Luchtballon en het Oncologisch Kinderziekenhuis in Lviv, Oekraine . In vorige edities van Cars & Charity was er ook steeds een regionaal doel en een internationaal doel zoals ’t Opkikkertje in Hoogerheide, ’t Vrolijke Ruitertje in BoZ, Toneelschool van SDW en de Stichting Kune Suva ( onderwijs projecten in Afrika) om er een aantal te noemen.

 

Vraag 4. In hoeverre is C&C veranderd?

De eerste keer had dezelfde opzet met een tourrit en activiteiten op de Grote Markt. De eerste hoofdsponsor was Porsche. De clubleden moesten er toen nog sterk aanwennen om in de verschillende rollen een bijdrage te leveren aan het succes van die dag. Het voorbereiden van de route, de flyers , de posters, het route boek, werd door eigen leden gedaan. Ervaring met de opbouw van tenten was er niet. Inmiddels hebben we veel geleerd en zijn de contacten met relaties, deelnemers en sponsors op orde en zijn de draaiboeken ieder keer verbeterd. Het is inmiddels een bijna professionele organisatie met de reputatie een zeer gezellige te kunnen organiseren met een stijgend aantal deelnemers en betere opbrengsten voor het goede doel: dit jaar de Luchtballon in Ossendrecht en het Oncologisch Ziekenhuis in Lviv, Oekraine.

 

Vraag 5, Kick van het organiseren en de beleving van de clubleden?

De Rotaryclub bestaat uit allemaal aardige mensen uit verschillende beroepsgroepen en biet een bundeling aan diversiteit van uiteenlopende maatschappelijke beroepsgroepen e. Het geeft een kick om samen iets zichtbaars neer te zetten waar veel mensen plezier aan beleven en , niet onbelangrijk, waarmee vele goede doelen worden gesteund. De draaiboeken voorzien inmiddels in een modelorganisatie die garant staat voor een succesvolle voorbereiding en uitvoering. De ultieme kick wordt echter pas maanden later bereikt wanneer we zien dat de opbrengsten daadwerkelijk effect hebben bij de gesteunde organisaties..

 

Vraag 6. Totstandkoming contact Vliegbasis Woensdrecht?

Jaarlijks wordt gestreefd naar een bijzonder element in de route. Met de commandant van de vliegbasis als lid van de club was een gezamenlijk doel snel gevonden. Voor de deelnemers aan de tourrit biedt het dit jaar een unieke gelegenheid om over de normaliter niet toegankelijke vliegbasis te rijden, uiteraard over een vooraf gemarkeerd en gecontroleerd traject. Voor de vliegbasis biedt het de kans te tonen hoe de activiteiten op de basis goed samen gaan met natuur en milieu. Met de Koninklijke Militaire School, het Logistiek Centrum Woensdrecht, de opleidingseenheden, de sportfaciliteiten, het Brandweer-Oefen en

-Trainings-Centrum, Verkeersleiding en Meteo enerzijds , maar ook de reeënpopulatie, vossen, hazen, konijnen, vleermuizen ( er hangen tientallen vleermuiskasten in de bossen op de basis) en vogels van verschillende pluimage anderzijds, maken het geheel tot een zeer bijzonder en onlosmakelijk deel van de Brabantse Wal met eigen dynamiek. Mede in het licht van de 100 jaar Militaire Luchtvaart wilde de Commandant van de Vliegbasis hiervoor graag zijn poort openen.

 

Voor meer informatie over Cars & Charity : www.carsandcharity.nl