De discussie begint - ‘Tussen de 100.000 en 150.000 bezoekers trok de Krabbenfoor van afgelopen zomer’, zo luidde de claim uit de mond van de voorzitter van Sterck, de organiserende partij. ‘Slechts ongeveer 75.000 bezoekers’, klinkt de conclusie van een meetonderzoek.

Dat is natuurlijk een hard gelag voor de organisatoren en al die mensen die claimen dat de “braderie” van onze stad de grootste jaarmarkt van heel Nederland is en de meeste bezoekers trekt. Als eerste zijn er de reacties van alle personen die dagelijks hun gal spuwen op alles wat Bergs is middels de forums bij de diverse kranten en nieuwssites. De meeste van deze reacties moeten we maar voor lief nemen. Echter, wie tussen de regels door leest kan toch wel gegronde kritiek vinden. Waarin onderscheidt de Bergse Krabbenfoor zich immers van de braderie in de volgende stad? De kraampjes met uit te verkopen waren en een goedwillend bandje op een podium maken het verschil niet. Een aantal mensen kijkt met weemoed terug naar de tijd dat de Krabbenfoor nog echt Bourgondisch was met een evenzo uitstraling. Dat maakte Bergen immers dat speciale historische stadje aan de Schelde. Muziekliefhebbers roepen heftig om weer kwaliteitsbands als Flat Out en 666 The Nightmare prominent te programmeren op de vrijdagavond en zaterdagavond op de Grote Markt. Zo zijn er tal van voorbeelden die aangedragen worden en die er op wijzen dat de nieuwe organisatie wel eens verder mag denken dan de betrokkenheid van wat standhouders en winkels. Velen zien nog steeds niet het verschil met vroeger waarbij Sterck wel beweert de Krabbenfoor professioneler te hebben opgepakt. Als ook nog wethouder Linssen reageert met de woorden:’Ik ben niet verbaasd dat de bezoekersaantallen een stuk lager liggen’, dan weet je dat één van DE Bergse evenementen nog tal van discussies zal regeren. Wordt vervolgd dus..

Is het systeem van meten betrouwbaar?

Een ander punt van kritiek is de methode waarop gemeten wordt. Het is immers niet heel duidelijk op welke wijze dit gebeurt. Men praat over het meten van signalen van mobiele telefoons. Terwijl nog steeds heel veel ouderen zo’n mobiel ding niet op zak hebben en andere mensen juist met dit soort evenementen hun toestel veilig thuis laten. Is dit wel meegenomen in de formules van bevindingen? Hoe zijn de statistieken opgebouwd en zijn die wel betrouwbaar? Ook in het verleden immers is gebleken dat dergelijke onderzoeken absoluut niet representatief waren voor de werkelijke publieksaantallen. Is er geen betrouwbaardere methode van meten?

Voor diegenen die de Krabbenfoor wel graag bezoeken en ervan kunnen genieten, hier nog een terugblik naar enkele maanden geleden