Afgelopen jaar viel op hoeveel jongeren aandacht aan deze speciale dag gaven. De dodenherdenking op zaterdag 4 mei 2013 trok met name uit deze bevolkingscategorie veel publiek.

Als ik eens in mijn directe omgeving voorzichtig vraag wat deze dag betekent krijg ik hele verrassende antwoorden op. Zo is er een vriend die juist nu geconfronteerd wordt met het verleden doordat in deze periode van het jaar op National Geographical allerlei documentaires over de oorlog worden getoond. ‘Ik wist er wel wat van, maar nu hoor en zie je allerlei feiten en dat is best indrukwekkend.” Een ander die ik spreek  vind dat het met de perikelen tussen de Oekraïne en Rusland wel ‘angstig dichtbij komt’. Ik heb een nichtje die getrouwd is met een onderwijzer. Hij is zich aan het specialiseren op juist dat oorlogsverleden:”Ik vind het erg belangrijk dat kinderen op school al geconfronteerd worden met en het leren van de geschiedenis, onze geschiedenis. En het is nog niet eens zo lang geleden.” En juist daarin heeft hij natuurlijk een punt. 1945, het eindpunt van de laatste voor ons belangrijke, tastbare, oorlog is al weer enkele generaties geleden. Het gevaar schuilt er in dat het daarmee ook uit het denkbeeld verdwijnt. Maar evenzo dreigt daarmee het gevaar dat we de lessen die we kunnen trekken uit dat verleden ook tot de verleden tijd gaan behoren met alle gevolgen van dien. Om herhaling te voorkomen is het dus goed om de lessen levend te houden. Dit overigens naast het feit dat we gewoonweg stil moeten blijven staan bij al die levens die nutteloos teloor gingen, dat we nog even al die dierbaren het benodigde respect mogen brengen. Het respect voor de verloren zielen is een eerbetoon aan het leven zelf en juist daarom is het verheugend dat juist steeds meer jongeren aandacht krijgen voor onze geschiedenis.

Harmonie Kolpings’ Zonen staat stil bij 4 mei

Als altijd weet deze Bergse harmonie dat 4 mei een bijzondere dag is die het meer dan waard is om bij stil te staan. Ze brengt dan ook op haar eigen wijze een muzikaal tribuut aan al die mensen die gestorven zijn. Op 4 mei op de klok van 20:00 uur zal de harmonie op de Paradeplaats te Bergen op Zoom de muzikale omlijsting verzorgen van de Doden herdenking. De mensen weten deze jaarlijkse bijdrage vol respect immer te waarderen en juist daarom neemt Harmonie Kolpings’ Zonen een bijzondere plaats in binnen de Bergse gemeenschap als vaste waarde.