Bergen op Zoom - “Sonn, ik ben er weer om geweest hoor. Er wordt dit jaar weer behoorlijk wat gevangen.” Weet Chris Chapel mij te vertellen. Hij en zijn vrouw Riekie mogen graag ansjovis eten.

Het belooft dus een goed seizoen te worden voor de liefhebbers van ansjovis. Een seizoen dat trouwens heel vroeg begon want al op 24 april liet de vis zich zien en dat was nog nooit gebeurd volgens de weervissers. In de weren wordt trouwens niet alleen ansjovis gevangen, alhoewel de meesten van ons daar wel op rekenen. Makreel, panharing en geep zijn andere vissoorten die standaard gevangen worden. Tevens moet je niet raar opkijken als een verdwaalde zandhaai of bruinvis de snoet opsteekt. De zachte winter en het relatief warme voorjaar hebben een behoorlijke duit in het zakje gedaan waardoor de ansjovis zich zo vroeg in onze wateren liet zien meent Cor van Dort. Ondertussen weten al weer heel wat mensen de winkel aan de Artilleriestraat te Bergen op Zoom te vinden waar onder andere Rian van Dort er voor zorgt dat de klant zijn maaltje ansjovis krijgt. Ansjovis is een typische lekkernij waar iedereen voor valt. Zelf kan ik me nog herinneren dat op de verjaardag van een vriend zijn vader altijd met hele schalen vers gebakken ansjovis rond ging. Onnodig te zeggen dat die schalen in een mum van tijd leeg waren. De laatste jaren was het wat minder met de vangst. Daarbij komt dat er heel wat restaurants de weg naar de weervissers weten te vinden en dan kan de spoeling wel eens dun worden. Dit jaar lijkt weer een aangename verrassing te worden. Sinds 2013 het weer op de Hooger Kraaijer / Tarweplaat volledig hersteld is, zijn er weer drie operationele weren waaruit geput kan worden. Stichting Behoud Weervisserij is erg actief om deze unieke manier van vissen, de familie van Dort is de enige familie in Nederland die nog volgens de oude tradities vist, te behouden. Een stageprogramma voor weervissers in spé, rondvaarttochten om het publiek te informeren en zelfs programma’s om kinderen van de basisscholen dit stuk geschiedenis bij te brengen; het behoort allemaal tot de opdracht die de stichting zich gesteld heeft om de weervisserij te behouden. Een bezoekje middels een vaartocht is voor de geïnteresseerde beslist de moeite waard. Inschrijven verplicht via www.behoudweervisserij.nl

Daar staan ook de data van de drie extra tochten die zijn georganiseerd door de stichting (en niet zoals per abuis gesuggereerd werd door de familie van Dort). Het is vergeefs als iemand zonder reservering zich meldt aan de Bergse Diepsluis!!