uitvoering project Jeugdgidsen vindt in oktober plaats - Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch geeft jongeren de kans om jeugdgids te worden. Na de zomervakantie leren de deelnemers in een aantal bijeenkomsten de kneepjes van het vak om bezoekers te ontvangen en rond te leiden. In oktober kunnen ze dan op zondagmiddag zelfstandig rondleidingen verzorgen.

Voor jongeren in de leeftijd van (ongeveer) 10 tot 16 jaar ontwikkelt het NVMO een programma dat hen in staat stelt om zelfstandig bezoekers te ontvangen, rond te leiden en om kennis op te doen over wat een museum is en waarom de collecties bijzonder zijn. Het idee ontstond tijdens de restauratie van de wisent, zes maanden geleden. Eén van de aanwezige kinderen vroeg of ze in het museum konden komen werken. Vervolgens kreeg het idee om jongeren in het museum een eigen rol te geven gaandeweg gestalte. Inmiddels hebben drie jongeren zich al aangemeld. Overwogen wordt om, gezien het feit dat ze 20 augustus – de eerste bijeenkomstdag -  erg ver weg vinden, met de vroege aanmelders al eerder aan de slag te gaan, ook met het oog op het monumentenweekend in september waar ze dan al een rol kunnen vervullen. En als voorbeeldfunctie.

schoolprogramma

Daarnaast wordt gewerkt aan een vorm om schoolklassen bekend te maken met het fenomeen ‘rondleiden’. De bedoeling daarbij is om – naast de speurtochten – klassen de mogelijkheid te bieden tijdens een museumbezoek een workshop te volgen die leerlingen helpt bij het voorbereiden op een rondleiding en een korte spreekbeurt over een onderwerp.

Deze ‘korte versie’ wordt naar verwachting in het najaar in gebruik genomen.

 

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .