Een vraag aan de ‘visboer’ Arie Schot - We leven alweer in november. En dat betekent dat de feestdagen er weer aan zitten te komen. De ellefde van de ellefde staat al voor de deur, evenals de intocht van Sint Nicolaas. De komende weken zullen we verschillende bedrijven een licht laten schijnen op die feestelijke dagen in december. De allereerste in het rijtje vormt het Visgilde Oosterschelde te Bergen op Zoom. Graag voelen we Arie Schot aan de tand.

De eerste vraag is gericht op het zelf maken van heerlijke gerechten of snacks. Ik vraag Arie welke producten hij zou gebruiken. “Voor een fraai gerecht zou ik iets van Tong, Tarbot of Griet pakken. Probeer ze eens te pocheren of te grillen. Deze vissoorten hebben van zichzelf al zo’n goede smaak dat er niet zoveel bij hoeft. Misschien past een lichte vissaus of kreeftensaus?”

Ik vraag me af wat er nu zoal gangbaar is en of er ook trends te signaleren zijn? “Met de feestdagen zijn Zalm, Tong, Tarbot en Garnalen wel favoriet. Geliefde gerechten zijn dan weer vaak quiches, visschotels, gourmetschotels en ovengerechten die je nog maar even in de oven hoeft te doen. Trends zien we ook wel; het ene jaar zie je weer veel Coquilles, dan zijn het weer Oesters die door het publiek gevraagd worden.”

Natuurlijk wil ik ook van Arie horen wat zijn eigen voorkeuren zijn. “Zelf houden we het vaak eenvoudig, zoals lekker gourmetten of een gemakkelijk ovengerecht. Persoonlijk hou ik van Mosselen, Tong, Gamba’s maar kom ook maar met een eenvoudig Scharretje of een Wijting want die vind ik ook super. Wij eten thuis eigenlijk wel van alles maar met name Schol en Tong is regelmatig op onze tafel te vinden. En de kinderen lusten graag Kibbeling natuurlijk.”

Arie ontpopt zich ook nog even als kok als hij me de volgende tip geeft voor een snel gerecht:”Pak wat Zalm, Witvis en Gamba. Snij de vis in kleine stukjes, de pan in, gamba er bij en groente, even marineren en dan wokken maar.”

Er is nog één dag die we in onze agenda moeten opnemen meldt Arie me tenslotte:”Jazeker, zo hebben we woensdag 10 december een ‘Kerstspiratie” avond. Dan laten we alles zien wat met de feestdagen te verkrijgen is. Ook hebben we diverse leveranciers op de avond die hun product specifiek aan de mensen laten zien. Zo is er onze wijnleverancier die tevens ook een aantal mooie truffel producten zal laten zien. Maar we hebben ook een leverancier van onze gerookte vis en iemand die veel weet over oesters, schaal-en schelpdieren. Ik wil iedereen bij deze uitnodigen om zich te laten inspireren op deze avond. Het is zeker de moeite waard. Oh ja, niet vergeten,  er zijn in de maand december mooie aanbiedingen voor onze klanten.”