Het is donker en guur. Hoe anders is dat als ik bij ‘De Mexicaan’ naar binnen stap voor een gesprek met Ger.

 

In mijn rubriek ‘Hoe met de Feestdagen’ ben ik nu te gast op het gezellige Beursplein te Bergen op Zoom. Ik ben op zoek naar de beleving met de feestdagen en ben bij El Mundo wel op een hele warme plek terecht gekomen. De oorspronkelijke vrolijke Mexicaanse kleuren worden nog eens extra aangevuld met een weelderige kerstversiering. Ik vraag aan Ger hoe ze hierbij komen. “Kerstversiering hoort bij de Mexicaan; lekker kitsch, lekker warm, lekker gezellig. Het is een traditie geworden. Mensen komen ook met reacties.. Wow   leuk.” Het moet gezegd worden, je kijkt je ogen uit en ik begrijp volkomen dat het bijdraagt aan de feestelijke stemming rond de kerstdagen en Oud & Nieuw. Ik vraag Ger of dit ook terug te vinden is in een of ander kerstmenu of zo? “Nee, we hanteren geen kerstmenu meer. De klanten vroegen gewoon om de Mexicaanse schotel, gewoon lekker van de kaart bestellen is wat ze het prettigst vonden. Dat is eigenlijk een jaar of vijf zo begonnen en is zo door gegroeid. Mensen komen om de gezelligheid, en daarbij de eigen lekkere Mexicaanse gerechten.” Antwoord Ger.

 

Al eerder heb ik van Ger en Carla mogen horen dat ze de klantbeleving wel het belangrijkste vinden in hun werk. En omdat ze zelf de kerstdagen speciaal vinden willen ze ook dat de klant juist dat speciale gevoel aangereikt krijgt.

 

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig hoe Ger en ‘consorten’ dan zelf de feestdagen doorbrengen. Het antwoord is duidelijk:”Wij vinden de kerst heel bijzonder waarbij het familiegevoel boven aan staat. Daarom ook zijn we 1e kerstdag dicht om die dag met eigen kinderen en familie te vieren.” Vervolgens grijnst Ger:”Wij zijn dit jaar aan de beurt. Dit jaar ontvangen wij alle broers en zussen met aanhang en kinderen. We krijgen wel 23 man op visite. Al de broers en zussen nemen wel iets mee van huis zoals voorgerechten en zo. Carla kookt het warme spul. Het thema dit jaar is:… Boerenkool met worst.” Ik kijk Ger eens verbaasd aan want dat is natuurlijk niet een gerecht dat ik verwacht had van de uitbater van een Texaans – Mexicaans restaurant. Ger lacht:”Zelfs Oma komt ook, zij is nu 85 jaartjes jong. Het wordt vooral een geval van lekker bijpraten en ouwehoeren. Oh ja, en een tijd om spelletjes te spelen zoals Keezen. Dit is een Noord Hollands bordspel, soort mens erger je niet met kaarten. Er zit heel veel logistiek in en het zweept de gemoederen zo lekker op.” Uit die brede grijns van Ger maak ik al op dat hijzelf tenminste behoorlijk fanatiek is. “Heel fanatiek”, verneem ik direct van enkele personeelsleden. “Ach”, zegt Ger, “We zien elkaar toch al te weinig en daarom is deze dag zo speciaal.”

 

Maar de tweede kerstdag is ‘De Mexicaan’ gewoon open. “Weet je Sonn, mensen willen die tweede dag lekker weg. En wij bieden hen dat. Dus als je onderweg bent, bel effe op en zeg dat je met vier of vijf man langs komt. Je kunt dus reserveren.”

 

Ik vraag me af wat Ger zou adviseren als we langs zouden komen met de feestdagen. “Argentijnse steaks en roasted ribs zijn natuurlijk aan te bevelen, zoals ook de T-Bone,  want we zijn immers een Texaans - Mexicaans restaurant.  En natuurlijk is het ook lekker om gewoon verschillende tappas te nemen.”

 

Wat,, als er geen El-Mundo was en Ger alle tijd van de wereld zou hebben, wat zou Ger dan doen vraag ik me af? “Ik weet niet anders dan familiedag en het restaurant. Als ik geen restaurant zou hebben denk ik dat wij ook lekker gezellig uit eten zouden. Of lekker met de kerst op vakantie,.... en dan uit eten.   Op vakantie, lekker ergens in de sneeuw. Sneeuw blijft trekken omdat het in m’n bloed zit. Vroeger was ik 4 à 5 maanden per jaar in de sneeuw, les gegeven, demonstraties gegeven. Dus dat gevoel blijft.”

 

Na de feestdagen komt de Vastenavend al weer heel dicht bij. Daar wil Ger nog even het volgende over kwijt:”Met de voorweken zijn we gewoon weer als vanouds open als eetcafé. Met de Vastenavend zelf zijn we 4 dagen dicht. Oh ja, direct daarna is er weer iets met Valentijn.” Ik moet lachen als Ger vanzelf al weer in de volgende periode belandt. Zijn hoofd is altijd bij wat hij zijn klanten kan bieden. Maar laten we ons eerst eens richten op de komende feestdagen. Een bezoekje aan dat gezellige restaurantje op de hoek van het Beurspleintje is gewoon een must. Snuif de gezellige sfeer op, proef de heerlijke gerechten en laat je lekker verwennen door Ger, Carla en al het personeel.

tel: 0164-234760. Email: info@el-mundo.nl.