Op zondagmiddag 18 januari is er een doemiddag in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch. We doen iets voor onze gevederde vriendjes: het onderwerp is vogels voederen.

 

Vogels hebben het misschien niet echt koud, maar kunnen wel moeilijk aan voedsel komen. Insecten zijn er nu nauwelijks, bessen en zaden zijn vaak op en de grond is te hard voor wormen (die trouwens, diep in de grond, een winterslaap houden).

Juist met de kou hebben ze energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

 

Wie iets lekkers voor ze klaarlegt, ziet soms verrassende soorten. Niet alleen kool- en pimpelmeesjes komen er op af, ook roodborstjes en winterkoninkjes kun je signaleren, net als natuurlijk de merels en kauwtjes. Soms zelfs een groenling!

Wat zet je op het menu? Dat leer je allemaal tijdens de doemiddag!

 

In elk geval geen brood, want daarin zit zout, en in natuurlijk voedsel zit nergens zout. Vogels zullen die nieuwe smaak wel lusten (en zelfs verkiezen boven zoutloos eten) met als gevolg … dorst, dorst, dorst … in een periode dat drinken schaars is!

Drinken?

Heel belangrijk is drinken natuurlijk! Zorg er daarom voor dat er naast vast voedsel ook iets te drinken valt. Plaats een schaaltje met water. Mocht het vriezen, dan kun je dit lichtjes suikeren. Ververs dagelijks dit drinkwater. Zorg er voor dat de vogels niet kunnen baden in het drinkwater! Baden bij vrieskou is een oorzaak van long-ontsteking met de dood als gevolg en dat kan onze bedoeling niet zijn.

 

De rest hoor je 18 januari. En je maakt natuurlijk iets! Jij blij, vogels blij.

 

aanmelden

Opgeven voor deze doemiddag doe je via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 06-83572448.

De kosten voor deze middag bedragen € 3,50.  Dat is inclusief limonade.

De doemiddag vindt plaats van twee tot vier uur in het museum aan de Markt 30a (in de poort, schuin tegenover het Zouavenmuseum).