Op zondag  15 mei 2011 om 16 uur opent wethouder Linssen van de gemeente Bergen op Zoom het kunstenaarsplein aan de St. Antoniusstraat in Bergen op Zoom.

Er is een open dag zodat bezoekers kennis kunnen maken met de kunstenaars en hun ateliers. Bovendien kunt u St. Antoniusstraat 7 bezoeken. In dit pand zijn sinds kort kunstenaarscollectief Krot & Co, Stichting Kunst in de Openbare Ruimte [KidOR), comité Stenen Strofen en de Beeldenwacht gevestigd. De open dag duurt van 12 tot 17 uur.

In het hart van Bergen op Zoom ligt, achter een poort aan de St. Antoniusstraat in Bergen op Zoom, een historisch pleintje dat sinds kort een epicentrum is van kunstenaars en verwante organisaties. Hier ontstond een uniek initiatief. Het is de bezegeling van een jaren geleden in gang gezette samenwerking.

Op het plein achter de groene poort zit al sinds lange tijd de lijstenmakerij van de Gebroeders Dijkshoorn. In de voormalige loodsen daarachter zijn voortaan de ateliers te vinden van Peter en Aagje Pel en Peter Franssen. In het gebouw aan de straatzijde op nummer 7 huist kunstenaarscollectief Krot & Co, samen met Stichting Kunst in de Openbare Ruimte [KidOR), comité Stenen Strofen en de Beeldenwacht. Deze laatste organisatie bewaakt en inspecteert in opdracht van de gemeente alle kunstwerken in de openbare ruimte van Bergen op Zoom. In dezelfde straat hebben Galerie 13, Mart Franken en Puck Meijer eveneens een eigen onderkomen. Zo ontstond een klein kunstenaarsbuurtje. Het brengt hen letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar.

De wijze waarop die nauwere samenwerking vorm heeft gekregen is een opwaardering voor de straat. Met name Krot & Co investeerde veel tijd in het opknappen van het naast de poort gelegen pand. Eigenaar Frans Leenaars zag hoe fraai het werd en deed een behoorlijke bijdrage door het dak te laten vernieuwen. Het resultaat mag er zijn en biedt een perfecte werk-, vergader- en ontmoetingsruimte. Ook anderen die bijdragen aan de kunstzinnige en artistieke kwaliteit van leven in deze gemeente maken wel eens gebruik van de faciliteiten die hier geboden worden.

Omdat alle betrokkenen erg trots zijn op het resultaat wordt op 15 mei een open dag gehouden. Iedereen kan dan komen kijken naar het resultaat. Men kan meer te weten komen over de nauwe samenwerking tussen onder andere Stenen Strofen en Stichting [KidOR) en nader kennis maken met de kunstenaars alsmede hun werk. Tevens wordt dan de naam van dit initiatief onthuld.

Vanaf 12 uur gaat die grote poort al wagenwijd open voor iedereen. De officiële opening, met wethouder Linssen, vindt om 16 uur plaats. Ook eerder is er echter genoeg te zien en te beleven. De kunstenaars tonen werk, geven tekst en uitleg en leiden met alle plezier gasten rond. De Beeldenwacht gaat de nieuwe outfit showen die speciaal voor hen gemaakt is. De leden van collectief Krot&Co hebben veel dat ze met bezoekers willen delen. Peter Franssen wil bovendien graag een grote zware ets-pers tonen, die hij erfde van de Utrechtse graficus Gerard van Rooy. Het bestuur van KidOR kan uitleg geven over haar plannen.

Al met al een heel plein vol plannen, ideeën en kunst! Kom vooral eens nader kennis maken op zondag 15 mei 2011, vanaf 12.00 uur in de Sint Antoniusstraat.