Het paard van Sinterklaas en zijn dierenvriendjes

Elk jaar geeft Stichting Sint Nicolaas een thema mee aan het Sinterklaasfeest in de stad. In elk evenement dat op de agenda van de Sint staat en ook in de Sinterklaaskrant en in de uitzendingen van Studio Pepernoot krijgt het thema een eigen invulling. En het mag duidelijk zijn, in 2018 krijgen we een beestachtig leuk en diervriendelijk Sinterklaasfeest. In onderstaand overzicht vooral de praktische informatie over de evenementen die Stichting Sint Nicolaas organiseert.

Sinterklaaskrant

Woensdag 14 november valt de Sinterklaaskrant op de mat. De leukste krant die de stad helemaal in de stemming van het Sinterklaasfeest brengt. Praktische informatie over de evenementen, maar vooral ook gezellige berichtjes en weetjes die deze keer alles met de dierenvriendjes van Amerigo, het pard van Sinterklaas te maken hebben. De krant wordt huis-aan-huis verspreid en op het Stadskantoor kun je een exemplaar ophalen mocht jouw brievenbus zijn overgeslagen. Bij de intocht delen de Pieten ook nog Sinterklaaskranten uit.

Sint Scholenpakket tweede editie

Maar liefst 20 basisscholen gaan aan de slag met de tweede editie van Sint’s Scholenpakket. Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom ontwikkelt dit pakket samen met enkele leerkrachten. Op een interactieve manier, denk aan filmpjes en deze keer ook what’s app berichten, wordt het Sinterklaasfeest in de stad verbonden met de Sinterklaastijd op school. Telkens hebben de Pieten een speciale boodschap voor de kinderen; Amerigo voelt zich niet lekker, heimwee, de Pieten vragen de kinderen om hulp. De kinderen kijken ook Studio Pepernoot op school. In het Sint scholenpakket zijn suggesties opgenomen, om met de items van Studio Pepernoot ook in de klas te werken (rekenen, lezen, taal, gym). Voor elke klas is er de Sint Aftelkalender. Elke dag tellen we af naar het Sinterklaasfeest door een sticker te plakken op de kalender. Het is een afbeelding van het paard van Sinterklaas die er met elke sticker een dierenvriendje bij krijgt.

Stichting Sint Nicolaas is heel blij met deze hoge betrokkenheid van de scholen. Met deze samenwerking lukt het des te beter om zoveel mogelijk kinderen het Sinterklaasfeest in onze stad mee te laten beleven. Op 7 november halen de leerkrachten het Sint Scholenpakket op bij Stichting Sint Nicolaas. Op maandag 19 november, na het weekend van de intocht gaan ze er direct mee aan de slag in de klas.

Studio Pepernoot

Dit jaar voor het eerst elke schooldag een nieuwe uitzending (voorheen 3 keer per week)! Elke uitzending duurt een kwartiertje en heeft een paar korte items. De Pieten verrassen de kijkertjes met hun grappen en grollen, maar ook met serieuze voorbereidingen op het Sinterklaasfeest en met interessante weetjes over de dierenvriendjes van Amerigo. En wie weet zien de kinderen zichzelf nog in beeld met de pietendans-wedstrijd op de scholen en de dwaze scholenquiz met de TV-Pieten. Studio Pepernoot is een samenwerking tussen Zuidwest TV en Stichting Sint Nicolaas. Elke schooldag is er een nieuwe uitzending. Leuk voor thuis en ook leuk om in de klas te kijken. En alle uitzendingen zijn online terug te zien.

De eerste uitzending is op vrijdag 16 november, om 10.00 uur! Dat is de dag voordat de Sint aankomt.

Zaterdag 17 november - Intocht Sint Nicolaas

Aankomst Pakjesboot 11 met Sint en al zijn Pieten. Het allermooiste plaatje van het jaar in de Theodorushaven. De intocht trekt door het centrum en het officieel ontvangst van Sint Nicolaas is op de Grote Markt. De intocht is een feestelijke en levendige stoet met veel Pieten die plezier maken met de kinderen langs de route. Stichting Sint Nicolaas hecht veel waarde aan het nostalgische karakter van het Sinterklaasfeest. Juist in de intocht valt dat op. Sint Nicolaastaferelen trekken op rijdende karren voorbij en vertellen het verhaal over cadeautjes bij de haard, het dak en de schoorsteen. Voor oud en jong is het genieten geblazen en lekker meezingen als de muzikanten voorbijtrekken. Aan het eind van de stoet stelen Sint Nicolaas en Hoofdpiet de show, te paard! De intocht wordt dit jaar geopend door boer Bertus op zijn trekker. De kinderen gaan hem bij de kindervoorstellingen in Theater de Maagd beter leren kennen. Hij is een goede bekende van de Sint, hofleverancier van de eitjes voor het ontbijt, de vitamientjes voor de Pieten en de wortels voor Amerigo. En hij blijkt al jarenlang iets speciaals voor de dieren van de Sint te organiseren. Daar komen de kinderen meer over te weten in de kindervoorstellingen in Theater de Maagd.

Route: Boerenverdriet - Burgemeester Stulemeijerlaan – Steenbergsestraat - Fortuinstraat - Grote Markt

13.00 uur – muziek en vermaak op de loswal

13.30 uur – aankomst stoomboot

14.00 uur – vertrek van de stoet richting het centrum

15.00 uur – welkom op bordes van oude Stadhuis aan de Grote Markt

Zondag 18 november - Sint’s Muziekspektakel

Wervelende muzikale Pietenshow. Met een podium dat tot midden in de zaal reikt, zijn de Muziekpieten dicht bij de kinderen. Eenheerlijke middag om met de Pieten de zingen en te dansen! Het huisorkestje van de Sint, HFO HyaSint, brengt de kinderen in de stemming en zet de Sint in het zonnetje. Daarna nemen de grote Pietenband, de Danspieten en de Muziekpieten het stokje over. Entree is gratis!

14.30 uur – Stoelemat

Zondag 25 november - Extra evenement 2018: De stallen van de Sint

Eerder hadden we o.a. ‘Sint ahoy!’ en ‘Sint in het Stadhuis’. Dit jaar gaat het om de dierenvriendjes van Amerigo. Die zijn te vinden in de ‘Stallen van de Sint’. Kinderen en hun ouders kunnen de stallen bezoeken. En wel in het Groot Arsenaal op zondag 25 november. Dat is natuurlijk niet zomaar een bezoekje. Tijdens een bezoek beleef je twee korte toneelvoorstellingen en er valt heel veel te spelen in de stallen. Er zijn ook echte dieren! De Sint is er natuurlijk ook en hij maakt tijd voor alle kinderen, zoals we dat van hem gewend zijn. 

13.00 uur – 14.00 uur – 15.00 uur – 16.00 uur – Groot Arsenaal

kaartjes 6,50 euro. Kaartverkoop wordt online georganiseerd, info volgt.

Woensdag 28 november - Kindervoorstellingen in Theater De Maagd

Noem de theatervoorstelling maar gerust een musical met zoveel liedjes, dans, decor en kostuums. Dit jaar heet het verhaal ‘Het paard van Sinterklaas en zijn dierenvriendjes’. Maar dat is een mooie boel; alle dieren van de Sint zijn kwijt. Er breekt paniek uit onder de Pieten. Boer Bertus blijft er maar kalmpjes onder. Zou hij er meer van weten?

13.00 uur - 14.30 uur - 16.00 uur - 17.30 uur - 19.00 uur - Theater De Maagd

Kaartjes a 6,50 euro p.p. (max. 5 kaarten per persoon) Kaartverkoop – zondag 18 november vanaf 13.30 uur aan de kassa’s van de Stoelemat

Vrijdag 30 november - Sinterklaaslampionnenoptocht

Een stoet van kinderen, ouders, lichtjes, muziek en Pieten trekt tijdens koopavond door de binnenstad. Sint Nicolaas gaat voorop op Amerigo. Dit jaar verzamelen we voor het eerst op het Beursplein. Daar is veel plaats om samen met de Pieten te wachten op Sint Nicolaas. Bedenkos, Zoekpiet en Paardenpiet houden niet zo van wachten, dus die zorgen samen voor leuk vermaak van de kinderen en daar gebruiken ze het hele Beursplein voor. Het meest sprookjesachtige plaatje van het Sinterklaasfeest is daar als Sint te paard uit de poort van het Markiezenhof komt. En dit jaar is hij niet alleen en Amerigo óók niet! Kinderen brengen hun eigen lampion mee óf ze kopen een dieren-lampion in het winkeltje van de Sint, een mooie marktkraam, die deze avond te vinden is op het Beursplein.

18.45 – verzamelen Beursplein, de Pieten zijn daar ook al en zorgen voor kort vermaak van de kinderen

19.00 – de stoet vertrekt door de binnenstad naar de Kiosk op het Thaliaplein

Route: Beursplein – Steenbergsestraat – Fortuinstraat – Grote Markt – Sint Annastraat – Kortemeestraat – Kremerstraat –

Zuivelstraat – Wouwsestraat – Sint Josephstraat – Voetboog – Lombardestraat – kiosk Thaliaplein

Zondag 2 december - Sinterklaas-Gezinsviering

Gezinsviering in de kerk Sint Nicolaas en zijn Pieten. We vieren de (bijna) verjaardag van Sint Nicolaas.

11.00 uur – Onze Lievevrouw van Lourdeskerk, Prins Bernhardlaan 66