Het is heerlijk weer en eindelijk kunnen Henk en ik ons geplande tripje door Noord Frankrijk uitvoeren.

 

 

We zijn al vaker langs de kust vanaf Calais naar beneden getrokken. Maar nu willen we wat meer van het binnenland zien. Dat heeft twee redenen. Aan de ene kant zijn we er al eens snel door getrokken en zagen we dat er heel veel te zien is en dat bovendien het waard is om gevangen te worden door de camera. Aan de andere kant geeft het mij de kans om wat feitjes te checken. Ik heb namelijk net een oorlogsroman afgerond waarbij de hoofdpersoon ook in dit deel van Frankrijk belandt. Het boel is deels fictie, maar deels ook gebaseerd op echte levenservaringen van mensen die inmiddels overleden zijn. Ik wil met eigen ogen een en ander verifiëren voordat mijn boek het levenslicht zal zien.

 

We rijden richting Arras over de snelweg om vandaar uit binnendoor naar Amiens te rijden. Eenmaal in de buurt van deze grote stad merken we dat het binnendoor rijden behoorlijk wat tijd kost en dus besluiten we koers te zetten naar Abbeville. We zien onderweg wel duizenden hooibalen op de velden liggen, veld naar veld. Ook worden we regelmatig opgehouden door combines en tractoren die onderweg zijn. Dat zal in de avond nog voor enige vertraging zorgen. We houden een tussenstop op het bijzondere marktplein en zetten dan koers naar Gamaches.

 

Hier en daar houden we halt om bijzondere dingen vast te leggen en als we eenmaal in Gamaches zijn is het vooral de kerk die onze aandacht trekt, mede ook omdat deze kerk in het boek terugkomt. Als we rondom gelopen hebben merken we dat de deur open staat en de kerk ons als het ware uitnodigt om binnen te komen. Deze Eglise de Saint Pierre et Saint Paul dateert uit de 13e eeuw en biedt binnen ware pareltjes. De sfeer is indrukwekkend en hopelijk komt dit ook in de foto's terug.

 

We zetten koers naar Le Tréport, een kuststadje dat we vaker bezocht hebben en dat gelegen is aan de mooiste krijtrotsen. Omdat we nu vanuit het binnenland komen zullen we deze kust echter vandaag niet zien. We belanden namelijk in Eu, de duostad van Le Tréport waar we in het oude centrum worden we opgehouden door Château d'Eu en église Notre Dame et Saint Laurent. De kerk is tussen 1186 en 1240 gebouwd in gotische stijl. Zowel binnen als buiten is deze kerk imposant en beslist de moeite waard.

Het kasteel van Eu is gebouwd in de 16e eeuw en toont die typische Franse uitbundige stijl, inclusief de traditionele Franse tuin. In het kasteel is ook een museum waar we door de tijdsdruk niet voor gekozen hebben. Op dinsdag is dit museum trouwens gesloten.

 

Trouwens een leuk wetenswaardigheidje over Eu: Jeanne d'Arc passeerde hier in 1430 als Engelse gevangene. Misschien dat daarom in de kerk van Gamaches ook een beeld van haar te bewonderen is.

 

Als we uitgeschoten zijn is het inmiddels vijf uur in de namiddag geweest en we hebben nog een forse reis voor de boeg. Toch nemen we de tijd om helemaal binnendoor naar Calais te rijden om daar pas de snelweg op te rijden. De rit gaat voorbeeldig behalve dat we in België nauwelijks 30 kilometer voor Gent in een grote file geraken. Wederom weten onze zuiderburen ons te verbazen; op een erg druk tijdstip waarbij vakantiegangers massaal terug naar huis keren na een dagje strand weten de ambtenaren van de weg het een goede keuze om langs de snelweg de rioolkolken te zuiveren. Dat betekent vanzelfsprekend een rijdende afzetting met de kilometerslange file als gevolg. Zijn hier geen rustige tijdstippen of dagen voor te kiezen?  Enfin, al bij al was het een zeer geslaagde dag.

 

Wil je meegenieten ? Hier volgen een aantal foto's: