Ontzettend mooie ontwikkelingen in het schrijven

De afgelopen twee maanden zijn als een sneltrein voorbij gedenderd. Wat dat betreft heeft Covid-19 mijn schrijfervaringen niet stil doen staan. 

Zaterdag vijf september publiceerde ik mijn 10e boek: Dossier Europa. Een leuke corona-veilige presentatie in Theater Den Enghel met ruim tachtig mensen mag een succes genoemd worden. Zeker als je je maatjes Marijn van den Branden, Marc Kerkhofs en Henk Witjes als sprekers hebt.

Verder kreeg ik te horen dat een van mijn korte verhalen in de bundel van de Literatuurprijs Schiermonnikoog was opgenomen. Ook werd een gedicht van me opgenomen in de bundel n.a.v. de wedstrijd Poemtata 2020. En nu op vrijdag 20 september 2020 ontving ik een mail met de bevestiging dat ik een van de winnaars was van de wedstrijd Uit je Ervaring 2020 wiens gedicht opgenomen is in de op papier uit te brengen bundel, maar ook in de komende E-bundel.  

Begin van deze maand november ontving ik de productie versie van Im Schatten der Wahrheit, de Duitse versie van mijn oorlogsroman. De eerste boeken zijn ondertussen in Duistland beland bij mijn vrienden. Ik wacht op een foto van hen met het boek, zodat ik de pr campagne in Duitsland kan aanvangen. Het begin van een buitenlands avontuur waar je alleen maar van kunt dromen.

 

Mijn laatste boek Dossier Europa begint ook bij de lezers te “landen”.  De eerste recensies zijn waanzinnig goed en doen me blozen, en ik ben even zonder woorden. Lees maar hier onder: 

Marc Kerkhofs - DOSSIER EUROPA LEESVERSLAG – 2020 september

Voor degenen die Dossier Doel hebben gelezen, voelen de eerste pagina’s van Dossier Europa vertrouwd aan. We komen Jean-Pierre weer tegen, zijn vriendin Tess en de resem vrienden en collega’s die in zijn vorige boek werden voorgesteld. Wie Dossier Doel echter niet kent, hoeft niet te vrezen; bezijden enkele summiere verwijzingen van hun vorige avonturen, is dit boek goed te volgen voor de neofiet en staat het verhaal omzeggens volledig op zichzelf.

Journalist Jean-Pierre komt achter een sinistere samenzwering waarin een Europese groepering dankzij allerlei kuiperijen en beproefde tactieken, uit is op de dictatoriale knechting van een nieuw, Groot-Europa. Meer hier verklappen zou echt zonde zijn. 

Wie genoten heeft van Dossier Doel, komt hier ruimschoots aan zijn trekken; voor wie het de eerste kennismaking is met het werk van Sonn Franken, is het een echte ontdekking. Dossier europa is dan wel gespeend op het conspiracy-genre, Sonn geeft er een geheel eigen draai aan. Geen altijd-raak-schietende en onverstoorbare superspion, maar een weifelende en zeer menselijke journalist. Geen langbenige, voluptueuze huurmoordenares met een dodelijke slaapkamerblik maar een frisse meid met een theedoek over haar schouder achter een tapkast. Sonn gebruikt veel couleur locale voor de setting van zijn thriller die zijn tentakels uitspreidt over het gehele Europese continent. Hij slaagt daar zeer wel in en verzoent moeiteloos een Bergse traditie als ‘Vastenavend’ met een sinistere ultrageheime vergadering in een Luxemburgse burcht.  De camaraderie van de groep rond de hoofdpersoon, de fraai uitgewerkte Vlaamse(!) booswicht De Cuyper; ze passeren allemaal met zwier de revue en Sonn laat ze een spannende dans opvoeren naar een indrukwekkende finale. 

Gaandeweg echter, tijdens het lezen, voel je aan je water dat hier meer aan de hand is. Sonn is niet alleen een gedreven verteller en een soms maniakale researcher, hij is ook een bezorgde journalist. Onder de laag van het spannende verhaal gloort een waarschuwing en een zachte, maar volgehouden oproep aan het adres van de persvrijheid en de vrije meningsuiting. Zonder een keer een opgeheven vingertje te zien, krijgt je als lezer helder uitgelegd hoe belangrijk deze twee begrippen zijn in de gepolariseerde samenleving van vandaag. De manier waar hij de huidige corona-pandemie in zijn verhaal verwerkt, getuigt bovendien van een sterke, maar daarom niet van de pot gerukte fantasie. 

Dit boek zou zomaar kunnen herwerkt worden tot een  zes, acht of – laten we eens gek doen – tiendelige tv-serie met een internationale Europese cast. Een kluif trouwens waarin een locationhunter met liefde voor zijn vak met graagte zijn tanden in zal zetten.

Dossier Europa toont andermaal de troeven die Sonn Franken in huis heeft. Begeestering, humor, journalistiek en een scherp oog voor detail. Het is een boek waarvoor je moet gaan zitten en waardoor je onvermijdelijk ingekapseld wordt. Benieuwd trouwens welke vreemde avonturen de auteur nu gaat meemaken. Wat hij meemaakte met de publicatie van zijn Dossier Doel, heeft hij slim verwerkt in Dossier Europa.

 

Belinda Plasmans - 20200926

He Sonn ben in je boek bezig en ben aan het hoofdstuk waar het virus naar voren komt! Het komt zo dicht bij de realiteit dat ik bijna niet geloofde dat je dit al veel eerder hebt geschreven??? Ongelooflijk echt!!! Het is echt weer super om te lezen en begin meer en meer te geloven dat ze van hogerhand de mensen proberen naar hun hand te zetten en er heel veel geld en macht mee gepaard gaan! Top Sonn   

 

Belinda Plasmans – 20200929

Beste Sonn,

Ik heb het boek met veel plezier gelezen.

Het is een echte “pageturner”!

Waar ik zo verstomd van stond is het feit dat jij dat boek al geschreven had voordat Corona uitgebroken was?! De gelijkenissen zijn zo reëel.

Het is spannend soms ook heel verrassend. Een boek dat op veel vlakken dicht bij de realiteit staat!  Ik raad mensen aan om eerst Dossier Doel te lezen omdat je een deel van de personages dan kent en dat is wel fijn. Een beetje een vervolg, een nieuw avontuur! Ik zou zeggen Sonn dat er nog vele verhalen mogen volgen, zal ze met veel plezier verslinden!!!

Groetjes Belinda

 

Tazzy Jeninga – Recensie – 20201114

https://ikhouvanhorrorfantasyenspanning.wordpress.com/2020/11/14/sonn-franken-dossier-europa-verscheurd-door-geld/?preview=true&fbclid=IwAR298zYGj2E0p-acyyZoV8wetDUaq_73vETysBXv9qaLjLau5ToNc0WXtSE 

 

Een nieuw avontuur van de journalist Jean -Pierre. Nadat hij allerlei wanpraktijken aan de kaak heeft gesteld in Dossier doel, komt hij op een ander spoor. Hij komt er tijdens een zeiltocht achter, wat de klimaatverandering te weeg kan brengen. Europa heeft veel meer macht dan wij denken. Hij bijt zich vast in het onderzoek, maar het is levensgevaarlijk, voor iedereen, waar hij mee in contact komt. Een verhaal over corruptie, nepnieuws en regeringsleiders die mensen een andere waarheid voorschotelen. Het komt dichterbij dan hem lief is, er vallen aardig wat slachtoffers, want deze mensen gaan over lijken. Een vreemd virus duikt op en teistert de wereld. Het lijkt wel op onze situatie nu. Je gaat hierdoor nadenken over onze eigen regering en over de mensen die de touwtjes in Europa handen hebben. Volg het geld, ik zou het niet durven. Ik ben namelijk bang voor de uitkomst. Ik denk dat we ergens allemaal wel een vonkje wantrouwen hebben zitten. Dit verhaal maakt daar een vlam van! De Organisatie in dit boek, kan zomaar echt bestaan. Je vertrouwen wordt op de proef gesteld.

Bomvol actie, een emotionele rollercoaster en het laat je niet meer los. Het is een pageturner, een gigantisch complot en een aantal dappere zielen, die de waarheid boven tafel proberen te krijgen. En dat allemaal in een super spannende thriller gegoten. En die jas, past echt perfect! Het zit ijzersterk in elkaar, dit complot.

Het is in een woord: Bizar!

Na het lezen moest ik toch een vraag stellen aan de auteur… Heb je dit geschreven tijdens de corona pandemie of ervoor? Hij heeft het dus in 2019 geschreven en het is zo actueel en ‘eng’ echt, dat je dan nog een keer de kriebels krijgt. Want het is echt griezelig van deze tijd.

Op het eerste gezicht lijkt het een informatief boek, door de cover. Maar het is echt een stiksteengoede thriller! Ik wil hem iedereen aanraden. Het is een thriller van letterlijk: deze tijd. Het kan gewoon echt zijn of de waarheid worden.

Je kunt merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan en weet waar hij over schrijft. Je denkt geen moment, dit kan niet waar zijn! Het voelt 100% echt aan. Dat vind ik ook knap, dat je niet twijfelt aan de geloofwaardigheid.

Dikke 5*****.

 

 

Hanneke Tinor-Centi – Recensie – 20201119

https://hanneketinorcenti.nl/dossier-europa/ 

 

 

Dossier Europa van Sonn Franken is feitelijk het vervolg op Dossier Doel. De boeken hoeven echter niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde te worden gelezen, alhoewel dat wel aan te raden is uiteraard.

 

In Dossier Europa duikt opnieuw Jean-Pierre op. Jean-Pierre is journalist bij De Vakkrant en ook in dit boek is hij weer van alles op het spoor met betrekking tot de gevolgen van de klimaatverandering. Tijdens zijn onderzoek stuit hij op nepnieuws, bedrijven met een dubbele agenda en leugens van hooggeplaatste, corrupte regeringsleiders. Des te dieper Jean-Pierre graaft, des te gevaarlijker wordt de situatie; er vallen zelfs slachtoffers. Behoort Jean-Pierre tot die slachtoffers of weet hij zijn onderzoek af te ronden? Je leest het in Dossier Europa!

 

Dat Franken een veelzijdig en begenadigd auteur is, heeft hij inmiddels ruimschoots bewezen, maar dat hij ingenieuze en actuele onderwerpen op uiterst geloofwaardige wijze aan het papier weet toe te vertrouwen werd pas werkelijk duidelijk met Dossier Doel. Met Dossier Europa herhaalt hij dit kunststuk en overtreft hij zelfs zijn vorige pennenvrucht.

 

Er moet heel wat research aan vooraf zijn gegaan en alleen daarvoor verdient Franken al respect. Dossier Europa leest als een uiterst spannende thriller, maar zou zomaar bewaarheid kunnen worden.

 

“Jos schudde het hoofd. Hij zag nog hoe zijn dochter Tess, samen met Jean-Pierre en de vrienden die hem bijgestaan hadden bij het hele vorige avontuur rondom Doel en andere kerncentrales, samen de boot gepakt hadden voor een welverdiende vakantie. Later had hij van Tess vernomen, dat Jean-Pierre de helft van de tijd over zijn laptop gebogen zat. Hij had iets gemompeld van ‘het moet eruit’.”

 

Over het feit dat Franken goed kan schrijven is geen discussie mogelijk. Dat hij overzicht weet te bewaren in alle intriges, spannende actiemomenten en een verhaal weet te creëren dat uitstekend is gestructureerd, bewijst hij opnieuw. Bovendien zijn de personages prima gekarakteriseerd, waarbij de lezer vanzelfsprekend vooral Jean-Pierre goed leert kennen, maar ook de sub personages komen goed uit de verf.

 

Kortom, Dossier Europa is opnieuw een uiterst actueel en spannend verhaal met een complottheorie die volkomen geloofwaardig is. Aanrader!

Over de auteur

Sonn Franken (1962) komt uit een groot gezin uit Bergen op Zoom. Onder invloed van zijn vader, ontwikkelt Franken een natuurlijke nieuwsgierigheid. Op het Gymnasium komt hij in aanraking met proza en poëzie en zijn liefde voor het geschreven woord is geboren. Franken heeft inmiddels een zestal boeken op zijn naam staan. 

Uitvoering Uitgeverij Boekenindustrie / ISBN: 9789492046543 - Paperback, 280 pagina’s

 

Over Hanneke Tinor-Centi 

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

 

Trouwens, wel heel erg leuk om je gedicht opeens op een aantal websites terug te zien.. ;-)