Wie mij gedurende mijn tijd op de middelbare school (Gymnasium Juvenaat H. Hart te Bergen op Zoom) had verteld dat ik schrijver zou worden, had ik lachend verbaasd aangekeken.

Wie mij had verteld dat mijn boeken de wereld zouden rond gaan, had ik vierkant uitgelachen.  En toch, het kan verkeren. Inmiddels heb ik 15 boeken en bundels op mijn naam staan, waarmee ik me op het pad van zowel proza als wel poëzie waag. Ja, inmiddels zijn mijn pennenvruchten al te verkrijgen of “verhuisd” naar landen als: Verenigde Staten, Canada, Mexico, Aruba, Australië, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden, Finland en binnen Nederland natuurlijk.

Ook mag ik aangenaam verrast zijn dat korte verhalen en gedichten van mijn hand in ruim 50 (internationale en nationale) bundels zijn beland, of op sites. Wie had dat gedacht toen ik nog in de schoolbanken zat.

Anno 2022 kan ik zeggen dat ik een schrijversjubileum heb bereikt: ben al 10 jaar schrijver, iets waarmee ik de felicitaties kreeg van de Bergse burgemeester Petter, naast van zoveel anderen.

Ik heb mijn moeder de belofte gedaan dat ik het verhaal van mijn vader levend zou houden. Daarom heb ik dan ook een boek geschreven met als titel “In de schaduw van de waarheid”.

Het beschrijft hoe mijn vader tijdens de 2e Wereld Oorlog door de Duitsers is meegevoerd om voor hen te werken. Als knulletje van amper zeventien jaar werd hij opgeleid tot motorordonnans en reed van Rusland tot Frankrijk en overal daartussen. Hij heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt, maar heeft de oorlog overleefd. Het heeft hem getekend voor het leven. Heeft hem ook alle schaduwkanten van een oorlog laten zien, kanten die door de overwinnaar in de geschiedenisboeken nooit zijn vastgelegd; vandaar de titel.

Hoe opmerkelijk dat juist dit boek nu de wereld over gaat. Doloris Tanwic heeft het naar het Duits vertaald en Bernie Westerveld zorgde voor de Amerikaans-Engelse versie en beide versies zijn via Amazon wereldwijd verkrijgbaar. Iets waar mijn zus Grada enorm trots op was.

Een eerste vijfsterren recensie vanuit de Verenigde Staten bereikte ons al:

A young life changed forever.

Beoordeeld in de Verenigde Staten 🇺🇸 op 6 november 2022 - Geverifieerde aankoop

‘As a child of WWII, l found this book so interesting. The story of Jaap had me hooked. He was taken from his home against his will and some of the things he saw horrified him, but he also found kindness and friendship in a foreign country at war with his own.’

Zoals de in de USA wonende vertaler Bernie mij meldde dat mijn boek “In the shadow of the truth” al was opgenomen in een lijst:  ‘Nummer 11 op de Amerikaanse Amazon in historische militaire romans”.

Ook hebben we al een eerste lezersreactie vanuit de USA:

“He loves that big bike the Germans have given him. Yes, I can see how you would. He is so young but is learning fast to stay invisible to the loud men in black! As he is riding through the countryside I can ‘see’ it through his eyes.” Ze is nog maar bij de eerste rit naar Warschau.  Ik ben heel benieuwd welke reacties er nog zullen volgen 😉. Ook Bernie is heel blij: “Je staat bijna in de Kindle Top 10 (oorlogsromans) nummer 11.”

Ditzelfde oorlogsboek is ook aan Prinses Margriet overhandigd tijdens haar bezoek aan Bergen op Zoom in 2019 tijdens de viering van 75 jaar bevrijding door het Canadese leger. Via haar particulier secretaris berichtte ze mij dat ze het boek zeer op prijs stelde en wenste ze me succes op mijn schrijverspad.

Het zijn dit soort berichten die je met trots vervullen, zoals ik ook een bericht van de dochter van J.R.R. Tolkien mocht ontvangen waarin ze me succes wenste en me dankte voor mijn melding dat ik zoveel inspiratie door de werken van haar vader gekregen had.

Mijn thrillers, de twee Dossier boeken, bezorgden behoorlijk wat reuring in de media en ontvingen (net als mijn oorlogsroman) 5-sterren recensies.

Ja, ik mag nu eigenlijk wel hardop zeggen dat ik een schrijver ben.

Mijn derde Dossier boek begint gestalte te verkrijgen, zoals ook het derde deel in mijn Fantasy reeks. Met Dossier Doel als onderwerp heb ik lezingen mogen houden in Bergen op Zoom, Maastricht, Antwerpen en Gent, en er staan er nog meer op stapel, zelfs met betrekking tot het oorlogsboek via Zoom presentaties in de USA.

Ik ben erg trots dat de bekende Fotograaf Ki Tan (winnaar van de prestigieuze prijs “De Grote Paul”) mij vroeg een project met hem op te starten, waarbij we zijn fotografie combineren met mijn poëzie.  Het resultaat moet worden een mooi boek en diverse exposities. Ben zeer benieuwd waartoe dit gaat leiden.

Zoals ik ook trots ben op de samenwerking met mijn uitgever Boekenindustrie en de familie van Bommel.

Voor heel mijn schrijverspad dusver: https://www.bozinbeeld.nl/media/flipbook  

Het jaar 2022 kende voor mij enorme dieptepunten, naast alle hoogtepunten. Op dinsdag 1 maart, de dag van de optocht, belandde ik in het ziekenhuis als het gevolg van de combinatie van een hartinfarct en een herseninfarct. Sindsdien ziet mijn leven er anders uit. Heb een beetje geduld met me, want alles gaat in een veel trager tempo. Ook reageer ik slecht op te veel prikkels met als resultaat knallende hoofdpijn en problemen met mijn zicht. Het zijn de momenten dat ik me terugtrek in de stilte van mijn eigen huis.  Daarom ook dat mijn motor een heel seizoen in de garage is gebleven. In stilte vraag ik me af of ik ooit nog in staat ben om mijn Indian Scout voor een ritje uit de garage te halen?

Ook het schrijven vormt een probleem. Niet dat ik gebrek aan inspiratie heb, nee een verblijf achter mijn computer dat langer dan een half uurtje duurt, geeft me voornoemde problemen.

Ook is november 2022 de maand dat ik mijn zus Grada verloor, zij was mijn grootste lezers fan. Haar laatste bericht op Facebook was: ‘Zo trots op mijn broertje Sonn’, terwijl ze mijn bericht deelde dat mijn oorlogsroman nu wereldwijd beschikbaar was via Amazon.

Mijn pennenvruchten zijn de voetstappen die ik achterlaat en ik hoop dat ze menig lezer aangename uurtjes zullen bezorgen.

Ondertussen staat mijn toetsenbord alweer te wachten, want ik heb altijd en overal inspiratie. Ik hoop de energie en ontspanning te vinden om verdere schrijfavonturen op te pakken. Zoals gezegd het project met Ki Tan, het derde Dossier Boek, het derde deel van De Kronieken van Ginder, of de opvolging van Drieste Dirk. Duim een beetje voor me, dat het me gegeven is mijn schrijverspad verder te bewandelen.

En nu, met Sinterklaas en de Kerstdagen voor de deur, als je een kadootje voor familie, vrienden, of gewoonweg voor jezelf zoekt…. Een boek is altijd leuk, misschien wel eentje van mijn hand 😉

Veel leesplezier iedereen.

Sonn