December feestmaand op Landgoed en in Orangerie. Terwijl de kerstijsbanen in de regio als paddenstoelen uit de grond schieten in de decembermaand kun je juist op Landgoed Mattemburgh en in de Orangerie genieten van nostalgische  kerstsferen in de mooie natuur. 

Brabants Landschap en Orangerie Mattemburgh  presenteren een gevarieerd programma voor het hele gezin de gehele december feestmaand.  Toegang gratis!

Op het Landgoed komt voor de Orangerie  ism  Brabantslandschap het grootste kerststuk van de Brabantse Wal. Vorig jaar trok het event al meer dan 5000 bezoekers.  Dit jaar is het kerststuk uiteraard weer anders van opzet. Het meer dan 5 meter hoge kerststuk wordt o.a. gedecoreerd met duurzame en natuurlijke materialen.

In het kerststuk zitten plateaus verwerkt waar op de kinderen kaarsen kunnen zetten . De kaarsen zijn te koop  in de Orangerie en de opbrengst is bestemd voor een goede doel.  Dit jaar is gekozen voor jeugdtheater Rotonde. De jeugdtheater stichting  is een podium voor jonge talenten vanaf 8 jaar en geeft in de regio op vrijwillige basis aan vele zaken hun medewerking. Alle reden om dit te ondersteunen. Juist nu de junioren van Rotonde op 22 en 23 december voorstellingen hebben in het Vestzaktheater van Het Zwijnshoofd.

Voor het kerststuk is een hele constructie gemaakt om alles te kunnen dragen. In het midden van het imposante natuur kunstwerk staat uiteraard een meters hoge kaars die al vanaf de Zeeuwse weg te zien is. Een echte blikvanger aldus Hans Boschman, ook dit jaar weer de ontwerper van het stuk en één van de initiatiefnemers.  Op het grasveld voor het kerststuk staan levensgrote van hout vervaardigde poppen die de kledendracht tonen van de laatste 800 jaar. De poppen zijn gemaakt in het kader van 800 jaar stad.

In oktober en november is er door stichting decorbouw hard gewerkt aan het vervaardigen van de uitbreiding van de kerstgroep die verspreid over het landgoed wordt opgesteld. Dit jaar een aantal nieuwe figuren in het kerstverhaal . Dit om het educatieve karakter en het verhaal  nav het succes van vorig jaar verder te versterken. Het verhaal begint dit jaar al gelijk bij de ingang aan de beukendreef waar men tevens kan parkeren. De groep is ontworpen naar het beeld van kinderen. Verschillende figuren en voorstellingen uit het kerstverhaal staan vanaf 14 december opgesteld verspreid over het Landgoed.

Hoogte en tevens hoogste punt is het Theehuisje. Daar verblijven Jozef en Maria samen met hun ‘kinneke’ Jezus, de os en de ezel. Onderweg kom je uiteraard ook langs de herders, de schapen, Jeruzalem, Bethlehem, de Romeinen en de drie koningen. De tocht zelf start nabij de Orangerie waar je als eerste langs de timmer werkplaats van Jozef komt. De lijn van het kerstverhaal wordt gevolgd en heeft daardoor niet alleen een amusante waarde maar juist ook een laagdrempelige educatieve waarde. De initiatiefnemers waaronder Brabants Landschap en Orangerie Mattemburgh hechten hier grote waarde aan. Prima dat het Landgoed en Brabants Landschap op deze manier een bijdrage kan leveren.  Het versterkt de exposure van het Landgoed en de Brabantse Wal. Dit jaar zijn tevens de scholen uit de regio uitgenodigd deel te nemen aan de kersttochten. Meer dan 900 leerlingen zullen de week voor kerst het event bezoeken en worden getrakteerd onderweg op warme choco

In de Orangerie hangen  grote raampartijen met daar achter bijzondere uitzichten gelinkt aan het thema ‘december feestmaand’. In de Orangerie kunnen kinderen de route afhalen aan het bureau van de Kerstman waarmee ze de tocht af kunnen leggen. Op het formulier staan een aantal vragen over het verhaal. Als je het formulier bij terugkomst weer inlevert aan het bureau maak je kans op een leuke prijs. De winnaars zullen na 8 januari bekend worden gemaakt.

Het is goed toeven op de Brabantse Wal. Landgoed Mattemburgh en de Orangerie geheel in de kerst en decembersferen. Events te bezoeken van woensdag t/m zondag.  De toegang tot het Landgoed en het event is gratis! Kijk ook op www.orangeriemattemburgh.nl