Gemeente Bergen op Zoom maakt werk van Social return on investment De gemeente Bergen op Zoom wil dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Het hebben van werk is daarvan een belangrijk onderdeel. De gemeente maakt het via Social return on investment (Sroi) mogelijk dat werkzoekenden, leerlingen en stagiairs werkervaring opdoen. Concreet voorbeeld is de bouw van de brandweerkazerne, waar momenteel circa vijftien jongeren en volwassenen werkervaring opdoen.


De gemeente neemt Sroi op in aanbestedingstrajecten. Dit betekent dat een percentage, meestal 5%, van de opdrachtwaarde wordt geïnvesteerd in werkgelegenheid. Op deze manier levert de opdrachtnemer een sociaal-maatschappelijke bijdrage: hij biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans werkervaring op te doen. De opdrachtnemer kan als aanvulling hierop ook kiezen voor andere doelen, bijvoorbeeld op het gebied van sport, ouderen of jeugd.

Voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Bergen op Zoom wordt er op meerdere manieren invulling gegeven aan Sroi:

-          Zo is er bijvoorbeeld een leerling-bouwplaats voor het metsel- en timmerwerk. Deze leerlingen volgen een opleiding bij Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw (SPB).

-          Naast deze leerling-bouwplaats is er ook iemand voor de duur van de bouw vanuit de bijstand in dienst genomen in een administratieve functie op de bouwplaats.

-          Daarnaast wordt er vanuit Vakmasters (een flexorganisatie, ontstaan uit de opleidingsorganisatie Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw (SPB) in Bergen op Zoom en Bouwopleiding Zeeland in Goes) een lerend werkvoorbereider gedetacheerd.

-          Verder gaan er vanuit Stichting Samen Werken iedere week bouwopruimers aan de slag op de bouwplaats.

-          Naast de inzet van leerlingen en uitkeringsgerechtigden heeft BAM Utiliteitsbouw de financiering voor haar rekening genomen van 8 begeleidingstrajecten voor jongeren die door omstandigheden geen werk hebben of een opleiding volgen.

In de periode mei 2012 - januari 2013 is in circa 30 aanbestedingsdossiers Sroi opgenomen. Behalve de bouw van de brandweerkazerne zijn voorbeelden hiervan: leerlingenvervoer, nieuwbouw van het Aventurijncollege, huisstijldrukwerk, herinrichting Korenbeursplein e.o. en vervanging van riolering in Lepelstraat.

Bij het Sroi-punt van de gemeente kunnen inschrijvers op aanbestedingstrajecten en andere geïnteresseerden informatie en advies krijgen over de mogelijkheden op dit gebied (mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel.: 0164-277186).

Het Sroi-punt werkt nauw samen met SPB BV, het (praktijk-)opleidingsinstituut voor West-Babantse en Thoolse bouwbedrijven, in Bergen op Zoom. Ook wordt samengewerkt met Stichting Samen Werken. Deze stichting begeleidt en activeert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht.

In eerste instantie wordt gekeken naar de mogelijke plaatsing van (laag) opgeleide werkzoekenden en gedeeltelijk arbeidsgeschikten in een werkomgeving en het inzetten van leerlingen op leerlingbouwplaatsen. In sommige gevallen laat de opdracht dit niet (geheel) toe en wordt samen met de opdrachtnemer gekeken naar andere maatschappelijke mogelijkheden.