Het begon allemaal met een bericht dat Roosendaal en Bergen op Zoom maar matig tot slecht scoren op de vijftiende ranglijst (2012) van Atlas voor Gemeenten, een bureau dat elk jaar onderzoekt hoe aantrekkelijk het is om te wonen in de vijftig grootste Nederlandse gemeenten.


Zo’n bericht vraagt natuurlijk om nader onderzoek. We legden dan ook de bevindingen van het bureau voor aan Frank Nuijten, vice-voorzitter van Horeca Bergen op Zoom. “Ik heb mezelf ook verbaasd over de bevindingen. Belangrijk is wel te weten wat de criteria waren, en wie van de gemeente de vragen beantwoord heeft”. We besluiten wat telefoontjes te plegen om een en ander te achterhalen. Ondertussen lezen we op de website van Atlas:’Wat is de maatschappelijke betekenis in geld uitgedrukt en vergeleken met de kosten die de gemeente zich getroost’. Het lijkt er dus op dat de criteria financieel gericht zijn en er naar kijken hoeveel geld we in cultuur stoppen en hoeveel we er uit halen. Kijken naar het batig saldo als het ware. Het levert eigenlijk alleen maar meer vragen op dan het beantwoordt. Eindelijk sijpelen er wat antwoorden binnen via de telefoon. Frank kijkt me na een gesprek met een vreemde blik aan:”Het onderzoek beperkt zich tot de grootste 50 gemeenten van Nederland. Bergen is daar één van de kleinste jongens in de klas. Verder kijkt het bureau alleen maar naar de professionele podiakunsten. Vrijwilligersorganisaties en evenementen tellen niet mee”. Ik kijk hem stomverbaasd aan. Een gemeente als Bergen op Zoom scoort juist ontzettend hoog op particuliere initiatieven op amateurbasis geschoeid. Juist daar is de Bergse participatie enorm hoog, maar dat telt niet dus. Frank gaat verder:”Het gaat helemaal scheef als je beseft dat juist die grote steden in Nederland veel meer professionele podia hebben dan een relatieve kleine gemeente als Bergen op Zoom’. Het wordt ons langzaam duidelijk dat dit onderzoek een hele andere kijk op de materie heeft dan de doorsnee burger die in een stad woont. Wij kijken naar aanbod in aantrekkingskracht en hoeveelheid / verscheidenheid. En dat zit zeker wel snor in onze stad, boven gemiddeld goed zelfs als je de kalender eens goed bekijkt.

Dus wij keken nog eens terug naar de laatste jaren en kwamen tot de volgende 'aantrekkelijke' plaatjes van evenementen en cultuur uitingen. En dan hebben we nog niet eens naar alle optredens van bands gekeken.