Verdroging van natuurparels aangepakt. De vennen op het landgoed Groote Meer – niet ver van Ossendrecht – krijgen weer water.

Daardoor kunnen dodaars en geoorde futen nestelen en heeft ook de kamsalamander meer kans te overleven. Om de vennen van water te voorzien, zijn sloten gedempt en wordt bijvoorbeeld minder water opgepompt voor drinkwater.

Het gaat niet goed met de vennen in Brabant. Driekwart van de Nederlandse vennen ligt in Brabant. Ze vormen het leefgebied van zeldzame planten en dieren. Amfibieën en libellen leven in en rond de waterplassen. Helaas zijn veel vennen verdwenen door verdroging en verzuring. Natuurorganisaties, particuliere eigenaren, waterschappen en overheden zijn bezig met herstel.

Stuifzand

Het landgoed Groote Meer, gelegen op de flanken van de Brabantse Wal, bestaat uit bos, heide, stuifzand en vennen. Groote Meer en Kleine Meer zijn twee van die vennen. Daar omheen liggen nog meer kleine vennen. Ze zijn deels particulier eigendom en deels eigendom van Natuurmonumenten. Ze komen steeds vaker droog te staan. Dat pakt rampzalig uit voor planten en dieren die van water afhankelijk zijn. Op de droge bodems komen bovendien bomen en struiken tot ontwikkeling die zorgen voor overwoekering van bijvoorbeeld oeverkruid en zonnedauw.

Terreinbeheerder Natuurmonumenten is samen met de provincie Noord-Brabant en een aantal andere partijen in actie gekomen om de verdroging te stoppen. Zo zijn sloten op het landgoed dichtgegooid waardoor minder water het gebied uitstroomt. Met drinkwatermaatschappij Evides is afgesproken dat minder water wordt opgepompt. En er is een ingenieus watersysteem bedacht waardoor overtollig water dat voorheen naar de Westerschelde wegliep nu wordt gebruikt voor de toevoer van water naar de Kleine en Groote Meer.

Natuurmonumenten is tevreden over de resultaten, maar maakt zich nog wel zorgen over de waterkwaliteit. Het water van landbouwgronden in het natuurgebied bevat veel meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen komen in de vennen terecht. Dat moet in toekomst nog worden aangepakt.

Natuurparels

Vennen zijn echte natuurparels, maar ze zijn tegelijkertijd uitermate kwetsbaar. Het natuurlijke evenwicht is gauw verstoord. De oevers raken begroeid met berken en dennen. Dode bladeren vormen een dikke sliblaag op de waterbodem.

Het goede nieuws is dat veel vennen, onder meer door subsidie van de provincie, weer in hun oude glorie worden hersteld. Op Landgoed Groote Meer is dat voor een deel al gelukt. Dat is niet alleen belangrijk voor planten en dieren, maar ook voor de talloze recreanten die op het deels opengestelde landgoed wandelen.

Meer weten? Lees het digitale Brabant Magazine op www.brabant.nl/magazine

Foto - Landgoed Groote Meer

<Fotograaf:> Erik van der Burgt