Bericht Op Herhaling - Er werden lezingen gehouden, het kende een geschiedenis als oude drukkerij. De laatste jaren was het pand slechts open als de Vastenavendklanken klonken. Totdat hardop een droom werd uitgesproken. Een droom die leidde tot De Hemel.


Je moet het maar durven; een rustiek bekend Bergs pand opkopen en helemaal opnieuw vorm geven zonder dat het karakter schade aangedaan wordt. Eddy en Emmy waren bekend als de uitbaters van Poncin. Zij nam de rol van de perfecte gastvrouw op zich en hij stond al snel bekend als de meester van de gril. Wat drijft een jong stel er dan toe om in deze financieel onzekere tijden een dergelijk groot avontuur aan te vangen? ‘Een ondernemer moet risico’s nemen,’ antwoordt Eddy kort. Voor hem lijkt het een vanzelfsprekendheid, maar zo voorspelbaar is het allemaal niet. ‘De open trap naar boven was gewoon gevaarlijk, dus dat moest anders. Het lijkt gemakkelijk om even een keuken weg te zetten. Maar die moest wel aan alle normen voldoen. Tel daar bij op dat je alle dampen wilt afvoeren en dat ik daarbij altijd het contact met de klant wil behouden. Dat vergde nogal wat aanpassingen.’ Als je zo eens door het volledig gerestaureerde pand loopt valt op met hoeveel finesse en liefde de opwaarderingslag is uitgevoerd. Daarbij is het karakter van De Hemel zonder meer bewaard gebleven. ‘Zonde van het pand toch, als we dat zouden veranderen?’ Mengt Emmy zich in het gesprek. Zij is met name diegene die zich bezig hield met de inrichting van hun nieuwe stek. ‘Ik wilde qua kleurenpallet het geheel neutraal houden en het moest rust uitstralen. We hebben overal restaurants bezocht om inspiratie op te doen en dit is het geworden.’ Klinkt het trots. En die trots is ook wel op zijn plaats. Hoe langer je rondkijkt hoe meer karaktertrekken van het oude pand je terug ziet. De oude tapkast achter de bar is ontdaan van zijn spiegelwand en heeft een andere kleur, maar is onmiskenbaar dat karakteristieke meubel dat al snel je oog trekt. De oude industriële lampen zijn “opgepolitoerd” en passen perfect in het interieur. De toogkast boven is ietwat verhoogd zodat de koelingen er onder kunnen, maar je ziet er niets van. ‘Met die vide en het glazen dak is dit een uniek pand zoals er geen tweede in Bergen is,’ klinkt Emmy trots. Hier zit het jonge stel nog wel wat jaartjes; het is hun eigen hemel in Bergen.

Het resultaat is authentiek en herkenbaar

Iedereen kent het gietijzeren rek aan de gangmuur. Gelukkig is dat behouden, sterker nog ook elders zijn dergelijke gietijzeren ornamenten als wanddecoratie gebruikt. De tafelbladen van de tafels beneden hebben dezelfde kleur en structuur als de vloer van boven en andersom met de bladen van boven en de vloer van beneden. Zo blijft voor de beschouwer alles perfect in balans.

Kijk eens naar de foto's die het hele traject doorlopen. Foto's beginnende met aan a zijn van voor de aanvang van de werkzaamheden. Foto's beginnende met een c zijn gemaakt door Chris Chapel en geven een indruk van de omvangrijke restauratiewerkzaamheden. De foto's beginnende met een h geeft weer zoals het nu is.