Bibliotheek Het Markiezaat biedt de uitkomst: de cursus Klik & Tik. Het moet de ongeletterden in de regio meer kennis bijbrengen over het gebruik van de computer. Die is immers tegenwoordig onmisbaar.

Maar wat nu als je al op oudere leeftijd bent? Wat nu als je in je hele leven nog geen gebruik gemaakt hebt van electronische rekenmachines, van smartphones, I-Pads en computers? Die vraag leg ik Mevrouw Franken voor, een seniore dame die al richting de 85 jaar gaat. ‘Ik heb nog nooit zo’n apparaat gehad, ik zou niet eens weten wat ik er mee moet. Mijn schoonzoon heeft al heel wat keertjes gevraagd:’Ma, wilt u een computer want dan zorgen wij dat er een komt.’ Maar ik zou niet weten wat chatten is en ik heb van het internet ook geen benul. Wat moet ik er trouwens zoeken?’ Het is een simpel maar eerlijk antwoord. We praten over een generatie waarbij alles nog met de hand gedaan werd en papier en pen de manier was om zaken vast te leggen. Rekenen deed je in die tijd nog uit je hoofd en je boodschappen deed je om de hoek. Bij de bank zat er nog iemand aan de bali om je te helpen en ook bij de gemeente kon je altijd terecht met je vragen. Hoe anders is dat nu waar we te pas en vooral te onpas naar een of andere website verwezen worden. Alle instanties en dienstverleners dienen er zich terdege van bewust zijn dat informatieverstrekking en dienstverlening puur via het wereld wijde web een behoorlijke groep achterstelt. In het streven om de eigen organisatie te stroomlijnen worden de noden van de klant nog wel eens vergeten. En in dit geval gaat het toch over een behoorlijke bevolkingsgroep die op hun eigen manier bediend behoort te worden.

Even stil staan bij de afstand

Als we het moderne leven in ogenschouw nemen dan moeten we constateren dat er steeds grotere afstanden tussen mensen ontstaan. We worden haast een kille individualistische maatschappij waarbij sociaal contact beperkt blijft. Denk maar eens na: we winkelen via internet stores. We praten via what’s app, msn of skype. Onze vrienden vinden we via facebook en onze studie volgen we online. Als dan de overheden ook nog eens het directe contact achter de elektronische draaideur verstoppen is het niet zo heel raar dat de oudere generatie zich van de maatschappij ontvreemd voelt. Iets om even bij stil te staan.

Allemaal moderne apparaten, maar wat als je er niets mee kunt?