Oktober biermaand Orangerie Mattemburgh in het teken van de Vlaamse steden

Naast Oudenaarde, Brugge en Lier voegt Mechelen zich toe aan de lijst van bevriende Vlaamse ProefMei steden. Tijdens de afgelopen ProefMei was al duidelijk dat er plannen waren met Mechelen. Volkomen logisch volgens de vrijwilligersorganisatie ProefMei. Want Mechelen heeft bijzondere overeenkomsten met Bergen op Zoom en de Brabantse Wal. Zo is de bouwmeesters familie Keldermans afkomstig uit Mechelen. Zij hebben op verzoek van Jan II van Glymes het Markiezenhof gebouwd. Daarnaast levert Mechelen nog de befaamde ‘Mechelse Asperge’ kenmt men een reuzen traditie en heeft het een jaarlijkse Ommegang welke één keer in de 25 jaar wordt omgedoopt tot de stoet der stoeten, de Calvacade.

Op donderdag 10 oktober is de officiële bezegeling van de samenwerking tussen Stad Mechelen, Brouwerij ’t Anker en ProefMei in het bijzijn van Schepen Frank Nobels in Orangerie Mattemburgh. De Mechelse brouwer ’t Anker staat bekend om het Gouden Carolus bier wat meerdere malen is uitgeroepen tot het beste bier van de wereld. Recent bracht de brouwer een nieuw bier op de markt, Maneblusser genoemd. Deze naam is na aanleiding van een historische gebeurtenis uit de 17de eeuw. Op een bepaalde nacht was het volle maan met een lage bewolking en dacht een late caféganger met een glaasje te veel op dat de Sint-Romboutstoren in brand stond. Heel de stad werd opgetrommeld en mensen stonden in lange rijen emmers met water door te geven om hun toren te blussen. Sindsdien hebben de Mechelaars de spotnaam de maneblussers gekregen omdat ze de maan probeerden te blussen.

Samen met de andere Vlaamse partners presenteren de steden zich door een proeverij van hun bieren aan te bieden en een culinaire proeverij: ‘Koken met Bier’. De Orangerie staat de hele maand oktober in het teken van de bevriende Vlaamse steden. Zo is er een wand expo te zien en is er een speciale bierkaart met uiteraard de befaamde speciaal bieren en gerechten met bier. Proef de Vlaamse bieren, Beleef de Vlaamse Steden en geniet in de Orangerie op Landgoed Mattemburgh van ProefMei tijdens de oktober biermaand.