Er is een einde gekomen aan het eerste programma van Stichting 't Lokaal Verhaal.

Een moment van bezinning is op zijn plaats, niet alleen voor de stichting zelf, maar zeker voor alle uitingen van cultuur waaronder ook de vele kunstenaars behoren.

“We hebben ervaren dat we met ons aanbod honderden mensen in Bergen op Zoom een plezier doen. We zijn uniek." Dat is wat de stichting ons te melden heeft. Zijn het arrogante woorden, is er sprake van zelfoverschatting? Driewerf neen is het antwoord op deze vragen. Stichting 't Lokaal Verhaal heeft inderdaad iets unieks weggezet omdat juist zij de brug geslagen hebben tussen de vele vormen van cultuuruitingen. Muziek, theater, samen met woordkunstenaars, schilders, beeldend kunstenaars, fotografen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan, dit alles tezamen vormen één borrelende massa van wat in totaliteit cultuur genoemd mag worden. Het sluit ook perfect aan bij de cultuurvisie waar over onlangs Cees Meijer, directeur van CKB De Maagd, nog repte. Kunst is een integraal onderdeel van cultuur, en dat is weer een gegeven dat vanuit onze genen komt; het vormt onze identiteit. We moeten het dus omarmen, koesteren en laten groeien. Inzet en betrokkenheid van de jeugd is essentieel zoals Cees Meijer vertelde. Cohesie en samenwerking is cruciaal zoals 't Lokaal Verhaal ons leerde. Een rondgang langs kunstenaars als Hendrik Boot, Rick Lelieveld of een Mart Franken leert ons dat we best meer aandacht aan dit onderwerp mogen besteden. Het leert ons echter ook dat het tijd wordt dat we allerlei kleine initiatieven in een groter concept vangen en een cultuuragenda voor de regio vorm gaan geven. Samenwerking van verschillende disciplines, en afstemming van individuele evenementen, kunnen juist dat bieden waar we allen naar smachten: meer aandacht en meer kansen. Zulks natuurlijk voor zowel publiek als wel deelnemers.

Beleving op scholen

Geschiedenis is één van de standaard vakken op scholen. Maar welke kansen liggen er niet als het gaat om een stukje cultuurgeschiedenis van eigen bodem? En waarom zetten we dan ook onze eigen kunstenaars hier niet bij in? Wordt het geen tijd dat we de standaard bril eens afzetten en vanuit een visie gaan nadenken?  En wat dat betreft biedt onze regio zoveel kansen want al vaak is gebleven dat cultuur hier in het Zuidwesten welig tiert. Dat betekent wel dat het tijd wordt om buiten de standaard hokjes te denken en juist de jeugd vroegtijdig met alle vormen te laten kennis maken.